Joukje Velsen uit Meppel schenkt kabinetorgel uit 1780 aan Orgelmuseum in Elburg | Meppelerdiep

In de serie Meppelerdiep speelt nostalgie een prominente rol. Actuele gebeurtenissen worden geplaatst tegen het decor van het verleden. Met foto’s van toen en nu. Vandaag: Het kabinetorgel van Joukje Velsen.

Joukje Velsen achter het kabinetorgel uit 1780 in de muziekkamer van haar appartement aan de Prins Bernhardsingel.

Joukje Velsen achter het kabinetorgel uit 1780 in de muziekkamer van haar appartement aan de Prins Bernhardsingel. Foto: Daan Prest

Het artikel over het unieke kabinetorgel van Joukje Velsen in deze krant bracht zowel Fenna van der Weide als Marjan Doorn in beweging. Fenna regelde een afspraak met Maarten Seijbel van het Orgelmuseum in Elburg. Marjan Doorn, voormalig organiste, jarenlang recensent klassieke muziek van deze krant, gaf de eigenaresse van het orgel wijze raad. Deze bemiddelingen hebben geleid tot een overeenkomst tussen Joukje Velsen en het Orgelmuseum. Zodra Joukje om een of andere reden niet meer achter haar orgel gaat zitten spelen, verhuist het instrument naar het Orgelmuseum. Dat is inmiddels formeel eigenaar na ondertekening van een akte en regelt de verzekeringen.

Kabinetorgel

Nieuws

menu