Urker recyclingbedrijf wil oude ROVA-tijden doen herleven in Meppel. 'Doel is om weer een gemeentelijke milieustraat op te zetten'

Het hek van de milieustraat aan de Hesselterlandweg in Meppel is al een paar jaar dicht. Maar de laatste dagen staat het hek af en toe open. Dat is omwonenden en ondernemers van omliggende bedrijven ook opgevallen. Sommigen komen al even een kijkje nemen.

Mark O'Connor, René van Gils en Andries Kaptijn van Sortas Recycling beginnen op 2 november met de milieustraat in Meppel.

Mark O'Connor, René van Gils en Andries Kaptijn van Sortas Recycling beginnen op 2 november met de milieustraat in Meppel. Foto: Wim Goedhart

Verkoopleider Mark O’Connor van Sortas Recycling komt net teruglopen van een gesprek met zo’n ondernemer. „We hebben alweer een klant erbij”, zegt hij trots.

Na twee jaren van ‘leegstand’ wordt de milieustraat weer in gebruik genomen als brengstation voor grofvuil. Op 2 november opent Sortas Recycling, een recyclingbedrijf uit Urk, de deuren. Het terrein is twee jaar geleden gekocht door Van Dijk Containers uit Genemuiden, dit bedrijf gebruikte het niet als afvalstation. Sortas neemt vanaf aanstaande maandag het terrein wel in gebruik.

Het bedrijf uit Urk wil de oude tijden van de ROVA doen herleven. „Het doel is om op termijn hier een gemeentelijke milieustraat op te zetten”, klinkt de ambitie. „Ik denk dat het ook mooi is voor de gemeente als de inwoners weer gewoon hier in Meppel terecht kunnen.”

Daar blijkt behoefte aan in Meppel. Inwoners van de gemeente moeten nu naar Havelte rijden om hun afval te storten. Een brug te ver voor velen. Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat veel inwoners het te ver vinden rijden. Gevolg: grofvuil verdwijnt bij het restafval. Mark O’Connor nuanceert het. „Zo ver is het allemaal niet.” Milieustraatmanager René van Gils verwoordt het als volgt: „Mensen moeten niets. Als ze hun afval naar Havelte willen brengen, is het hun goed recht. Maar ze kunnen binnenkort ook weer in Meppel terecht. Het hek staat open.” Het team verwacht in ieder geval veel particulieren, maar benadrukt dat ook aannemers en ondernemers hun afval er kwijt kunnen.

‘Willen het hebben over ROVA-terrein’

René van Gils zal veel op het terrein te vinden zijn en wordt het centrale aanspreekpunt. Hij heeft al kennis gemaakt met de buurt. Pal achter het terrein dobberen een aantal woonboten. De bewoners daarvan waren in het begin wat huiverig, vertelt Van Gils.

Als het over de milieustraat in Meppel gaat, kleeft er namelijk al snel een negatieve lading aan. Niet zo gek. Want wie milieustraat zegt, zegt Talen. „Wij willen het weer hebben over het ROVA-terrein. Of eigenlijk het Sortas-terrein. Niet het Talen-terrein”, aldus O’Connor, die refereert aan de vele problemen die er zich in die tijd hebben afgespeeld. Dieptepunt: een flinke brand in november 2018 .

Terrein is opgeruimd

„We hebben gezien hoe het allemaal niet moet”, zegt René van Gils. „Iedereen kan een bult afval verzamelen. Het gaat om het goed wegzetten ervan. Het is aan ons om te laten zien hoe het wel moet.” Zo op eerste oog toont het terrein een groot contrast met voorheen. Die beelden staan nog helder op het netvlies. Overal op het terrein lag afval. Papier, hout, autobanden. Nu is het terrein schoon. Helemaal leeg. Afgezien van een paar grote containers die al klaar staan voor de bezoekers om hun afval in te dumpen dan.

„Dit gat moet nog wel even gedicht worden”, zegt O’Connor tegen Van Gils. „Ja, dat gaan we inderdaad nog even doen”, constateert ook de milieustraatmanager het gat in het asfalt op het terrein. Er stoort O’Connor nog wat. „Het onkruid blijft maar groeien. We hebben het al tig keer weggehaald. En nu zit het er weer.” Dan gaat het al wel over de bijzaken.

Mark O’Connor is geboren in Ierland, maar woont bijna een half jaar in Meppel. „Toen ik de buren over mijn plannen vertelde, waren ze meteen enthousiast”, zegt hij. Dat enthousiasme probeert hij met zijn team ook over te brengen aan andere inwoners. Zoals de bewoners van de woonboten. „Zij waren benieuwd naar onze plannen. We hebben een goed gesprek gevoerd en ik heb daarbij gezegd dat ze altijd kunnen bellen en de koffie klaar staat. Als ze klachten hebben, gaan wij kijken wat wij er aan kunnen doen. Daar leren wij ook weer van.”

Containers

Sortas wordt niet alleen een afvalbrengstation, het gaat ook een andere dienst aanbieden: containerverhuur. Daarbij wordt samengewerkt met Van Dijk Containers. Andries Kaptijn, verantwoordelijk voor de containerverhuur: „Particulieren en ondernemers kunnen bij ons een container huren, bijvoorbeeld als ze gaan verbouwen. We hebben ze in allerlei maten en soorten.” O’Connor voegt toe: „Als dit gaat lopen, komen hier onze eigen gele containers te staan. Nu zijn het die van Van Dijk.”

Vrijblijvendheid en service staat voorop meent Kaptijn. Geen (lange termijn)contracten voor containerverhuur en niet vastzitten aan een container voor een bepaalde tijd. „Afval is noodzaak”, zegt hij. „Het is heel simpel. Je betaalt bij ons geen huur. Je betaalt gewoon per leging. Het enige wat we aan de klant vragen is wat we niet goed hebben gedaan, zodat we dat kunnen verbeteren.”

Gele vlek in de regio

Geel. Het is de kleur van Sortas. En om het ingewikkeld te maken is de kleur van Van Dijk Containers ook geel. „We werken al heel lang samen met Van Dijk”, vertelt O’Connor. „We zijn goede partners.” En dat heeft er toe geleid dat Sortas nu het terrein gaat runnen, dat Van Dijk in 2018 heeft gekocht. Dat heeft het terrein flink opgeknapt, maar er eigenlijk niets mee gedaan, aldus O’Connor.

Een grote ‘gele vlek’ hier in de regio zien de mannen wel zitten. „Van polder tot grens”, ziet O’Connor het werkgebied van Sortas in de toekomst graag. Het bedrijf begon op Urk, waar het een milieustraat beheert. Het begon met afvalinzameling. De containers zijn er bijgekomen en dat is de laatste jaren ontzettend hard gegroeid, meent Kaptijn.

Nu de uitbreiding naar Meppel. Van Gils: „Het is een toplocatie, midden in het zicht. En mensen kunnen bij wijze van spreken met de fiets hun kerstboom hier brengen.” Hij heeft zin om te gaan starten. De rommel is opgeruimd, het kantoortje is naar alle wensen van de medewerkers voorzien, verlichting is aangebracht. „Je ziet het groeien. Het voelt toch een beetje als je kindje zo.” Uiteindelijk moet ‘zijn kindje’ uitgroeien naar een gemeentelijke milieustraat.