Historische terugblik van Reint Hendrik baron de Vos van Steenwijk: Van de parachute was niets meer te zien | serie Meppelerdiep

In de serie Meppelerdiep speelt nostalgie een prominente rol. Actuele gebeurtenissen worden geplaatst tegen het decor van het verleden. Met foto’s van toen en nu. Vandaag: Historische terugblik van Reint Hendrik baron de Vos van Steenwijk op de laatste twee oorlogsjaren (aflevering 2)

Huize Voorwijk.

Huize Voorwijk. Foto: Daan Prest

We naderen 13 april, de dag waarop in 1945 Meppel en Nijeveen werden bevrijd. Het Toronto Scottish Regiment, dat in de vroege ochtend in Meppel arriveerde, werd begeleid door leden van het Meppeler verzet. Dat beleefde rond de kerstdagen van 1943 een van de spannendste episodes uit de oorlog, met de bevrijding van gevangen genomen verzetskameraden. Op dat moment zat Reint Hendrik baron de Vos van Steenwijk vast in het politiebureau aan de Hagenstraat. Hij schreef over deze dagen later een ooggetuigenverslag. In een aantal afleveringen volgen we de lotgevallen van Baron de Vos van Steenwijk.

NSB’er