Van gehandicaptenbegeleider naar 'erfkazer': Henk van der Schoor uit Meppel maakt zelf kaas

De rijdende kaasmaker. Dat is Henk van der Schoor uit Meppel nu zo’n acht jaar. Hij is een van de twee mobiele kaasmakers in Nederland. Hij maakt van verse melk kaas bij boeren op hun eigen erf. Zo is het bedrijf ‘de erfkazer’ ontstaan.

Kaasmaker Henk van der Schoor aan het werk in zijn mobiele kaasmakerij

Kaasmaker Henk van der Schoor aan het werk in zijn mobiele kaasmakerij Foto: Jaap Schaaf / Fotobureau Hoge Noorden

Van der Schoor maakt de goudgele lekkernij niet met melk van ‘gewone’ koeien. Hij maakt kaas met melk van koeien die alleen gras eten. Dit is vrij uniek aangezien de meeste koeien mais gevoerd krijgen. Zijn kazen worden verkocht bij de winkels van de boeren zelf.

Henks passie voor kaas maken is ontstaan door een vervelende gebeurtenis; hij krijgt namelijk te horen dat hij een tumor op zijn schouder heeft. Daar schrikt hij zo erg van, dat hij besluit zuivel compleet uit zijn voedingspatroon te halen. Reguliere zuivel bevat namelijk een hoog gehalte Omega 6 vetzuren. „Een verhoogde waarde hiervan kan leiden tot een tumor”, vertelt Van der Schoor. „Als de verhouding van Omega 3 en Omega 6 in zuivel in verhouding is, is het juist goed voor je.” Zuivel gemaakt van melkkoeien die voornamelijk mais eten, bevat een hoge Omega 6-waarde. „Als je koeien puur gras en kruiden voert krijg je die een-op-een gezonde verhouding tussen Omega 3 en Omega 6 in de melk.”

Carrièreswitch