Verloren gewaand schilderij van Stien Eelsingh binnenkort te zien in Stedelijk Museum Meppel

Eef Noordhuis geeft het verloren gewaande schilderij van Stien Eelsingh in bruikleen aan het museum in Meppel. Foto: Hilbert Heitmeijer / Stedelijk Museum Meppel

Het Stedelijk Museum Meppel heeft een verloren gewaand schilderij van Stien Eelsingh in bruikleen gekregen van antiekhandelaar en -restaurateur Eef Noordhuis. Het betreft het doek ‘Man met bruine pet’ uit het midden van de jaren twintig van de vorige eeuw. Het portret, in voornamelijk bruine tinten, is binnenkort te zien in Stedelijk Museum Meppel.

Stien Eelsingh bestudeerde in deze tijd expressie op gezichten, die ze nauwkeurig vastlegde. Ze had een voorkeur voor doorleefde types. Daar zat volgens haar echt karakter in. Ze haalde haar modellen van de straat.

Vader Noordhuis kende Stien Eelsingh en ruilde het portret tegen een kist. Staphorster moeder Noordhuis was er minder van gecharmeerd en borg het op.

Jaren later vond Eef Noordhuis het op de bovenste plank van een grote kast. Of, zoals deze kenner van antieke meubels zegt: „het zakdoekenplankje van een kabinet”.

Noordhuis heeft een antiekhandel en restaureert meubels vlak buiten Meppel. De foto, waarop Noordhuis met een medewerker van het Stedelijk Museum Meppel te zien is, werd gemaakt voor een kast met glazen potten vol pigmentpoeder. Met dit poeder maakt Noordhuis zelf de juiste tint beitsen voor op het hout na restauratie.

Het museum is gevestigd aan de Hoofdstraat 22 en geopend op vrijdag- , zaterdag- en zondagmiddag.

Nieuws

Meest gelezen