Vervoer van bloed per drone heeft geen invloed op kwaliteit van bloed, concludeert Isala na testvluchten tussen Meppel en Zwolle

Isala is weer een stap verder in de stap verder met medisch transport per drone. Het ziekenhuis heeft de afgelopen tijd gevlogen met drones die bloed vervoerden, tussen Meppel en Zwolle.

De drone steeg op in een weiland bij het ziekenhuis van Meppel. Op de achtergrond is de nieuwbouw in Meppel te zien.

De drone steeg op in een weiland bij het ziekenhuis van Meppel. Op de achtergrond is de nieuwbouw in Meppel te zien. Foto: Isala

Uit wetenschappelijk onderzoek van Isala is gebleken dat het vervoeren van bloed per drone, geen invloed heeft op de kwaliteit van het bloed.

Isala doet al een tijd onderzoek naar medisch transport met drones. In mei vloog voor het eerst een medische drone tussen Meppel en Zwolle, toen was de drone nog leeg. Inmiddels is er vier keer gevlogen met bloedtransport, verspreid over twee dagen.

‘Kwaliteit blijft hetzelfde’

Er is gevlogen met bloed van twintig vrijwilligers. Het bloed tijdens de vluchten is op 39 bloedwaarden getest. Een meerderheid daarvan liet geen enkel effect zien na de dronevluchten. Alleen in de glucosewaarden en de lactaatdehydrogenase was een ‘klinisch relevant effect’ te zien, aldus Isala. Bij zes monsters was na de dronevlucht de glucosewaarde verminderd, bij één monster na de autorit. Bij lactaatdehydrogenase was er in negen van de twintig gevallen een verhoging te zien na de dronevlucht, en bij zes van de twintig na de rit met de auto. Oftewel, de kwaliteit van het bloed blijft hetzelfde, concludeert Isala.

Isala heeft hierbij ook het effect van bloedtransport per auto vergeleken. Momenteel gaat bloedtransport tussen de Isala-ziekenhuizen per auto. Waar transport via de weg tussen het ziekenhuis van Meppel en Zwolle zo’n half uur in beslag neemt, is het met een drone ongeveer een kwartier vliegen. De testvluchten gingen met 70 kilometer per uur, op een hoogte van 100 meter.

Voorzichtig

Toch willen de onderzoekers niet te vroeg juichen. ‘Hoewel de gepresenteerde resultaten er veelbelovend uitzien, moeten we voorzichtig zijn met conclusies trekken’, schrijven de onderzoekers Desirée Perlee, Klaas Henk van der Steege en Gijs den Besten, alle drie van Isala Zwolle. ‘In dit onderzoek zijn alleen gezonde individuen opgenomen. Daardoor ontbraken monsters van mensen met aandoeningen. Meer onderzoek is nodig op het effect van dronetransport op monsters van pathologische patiënten.’

Aanvullend onderzoek is al gepland, onder meer met betere dozen waarin het bloed wordt vervoerd. De onderzoekers schrijven namelijk dat de afwijkingen van lactaatdehydrogenase waarschijnlijk verbeterd kan worden door optimalisatie van de stabilisatie van de bloedbuisjes in de transportdoos.

Niet meteen bloedtransporten per drone

Om daadwerkelijk een drone te kunnen inzetten voor bloedmonstertransport zijn er nog een aantal hordes te nemen. De drone wordt momenteel door de bouwer verder ontwikkeld om te kunnen vliegen onder alle weersomstandigheden. En er is ook nog een aanpassing nodig in de wet en regelgeving rondom dronetransport. Ook een goede start- en landingsplaats op beide locaties van Isala moet nog worden vormgegeven.

De testvluchten van Isala zijn nu nog niet tussen de twee ziekenhuizen. Er wordt gevlogen vanaf een weiland vlakbij het ziekenhuis in Meppel, maar in Zwolle landt de drone nog wel op een afstand van het ziekenhuis. In de toekomst moet de drone rechtstreeks tussen de twee ziekenhuizen van Isala gaan vliegen. De komende drie jaar wordt onderzocht hoe er veilig en betrouwbaar gevlogen kan worden. ANWB voert de vliegoperaties uit

In het buitenland worden al bloedmonsters en bloedproducten per drone getransporteerd vanuit slecht bereikbare gebieden, of om grote afstanden tussen ziekenhuizen te overbruggen. Maar er is echter nog weinig bekend over de stabiliteit van bloedmonsters en de verkregen laboratoriumuitslagen na dronetransport.