Vluchtelingen op asielboot Heidelberg in Meppel vragen met 'hongerstaking' wanhopig aandacht voor de ellenlange procedures, waardoor sommigen al een jaar in onzekerheid verkeren

Ongeveer 80 van de 110 asielzoekers op het schip Heidelberg aan de Zomerdijk in Meppel houden sinds maandag een eetstaking. Ze maken geen gebruik van het restaurant op het schip en sommigen eten helemaal niet. Op deze manier willen ze hun wanhoop uiten over de tergend trage procedures van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

Wanhopig zijn ze. Niet over de accommodatie, het eten of het COA, maar over de ellenlange procedures, waardoor de mannen soms wel een jaar moeten wachten.

Wanhopig zijn ze. Niet over de accommodatie, het eten of het COA, maar over de ellenlange procedures, waardoor de mannen soms wel een jaar moeten wachten. Foto: Wilbert Bijzitter

Sommigen wachten al een jaar op hun eerste gesprek, van anderen zijn de documenten kwijtgeraakt. De maximale termijn voor de asielprocedure in Nederland was 6 maanden, maar het kabinet heeft deze door de grote drukte verlengd tot 15 maanden. De gemiddelde procedure is nu ongeveer 9 tot 12 maanden. In mei vorig jaar ging een groep van 75 asielzoekers op de boot aan de Paradijsweg, ook in Meppel, enkele dagen in hongerstaking tegen de lange wachtlijsten bij de IND.