Voedselbank Meppel: ‘We gaan door zo lang we kunnen’

Vrijwilligers blijven op gepaste afstand. Voedelbank Zuidwest Drenthe Meppel
„We gaan door zo lang we kunnen”, zegt Tonie Mulder, voorzitter en coördinator van Voedselbank Zuidwest Drenthe / Meppel. „Tot nu toe redden we ons. We hebben nu nog genoeg voorraad en houden ons aan de veiligheidsvoorschriften.”
Waar klanten voorheen zelf met een karretje langs de producten gingen, worden er nu voor uitgifte pakketjes gemaakt of kratten gevuld door de vrijwilligers van de voedselbank. „Afgelopen vrijdag lieten we mensen mondjesmaat het terrein op. Vervolgens konden ze hun handen wassen bij de tuinslang die we hadden uitgerold en mochten ze hun pakket of krat ophalen bij de roldeur. De vrijwilligers stonden dan op gepaste afstand. Op die manier doen wij wat we kunnen en dat gaat goed bij ons op het terrein. Hoe dat in de rij gaat? Tja, dan hoop je dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen.”
Helpende handen
Er zijn voedselbanken die in deze tijd de deuren sluiten, omdat bijvoorbeeld medewerkers ziek zijn of de aanvoer van producten uit balans is. In Meppel is daar nog geen sprake van. „In totaal zijn er zo’n 50 vrijwilligers actief voor de Voedselbank Zuidwest Drenthe. Zij vervullen verschillende functies. Momenteel is het alleen even spannend wat betreft de administratieve tak”, zegt Mulder. Volgens hem zitten deze vrijwilligers nu noodgedwongen thuis, ook omdat een aantal van hen binnen tot de risicogroep behoort. „Bovendien lukt het nog niet om vanuit huis te werken. We merken nu wel dat het begint te knijpen. Deze taken kunnen niet zomaar worden overgedragen en zijn heel belangrijk. Er wordt nu gewerkt aan een oplossing voor het werken vanuit huis. Hopelijk hebben we het dan snel weer onder controle.”
Bij de voedselbank in Meppel redden ze het met zo’n 10 vrijwilligers per dag prima. „Er zijn veel mensen die ons laten weten dat ze graag een handje willen helpen. Mocht dat nodig zijn, dan doen we zeker een beroep op ze.”
Genoeg versproducten
Producten zijn er nu nog genoeg. „Gek genoeg hebben wij nog heel veel versproducten op voorraad. Zoveel, dat de voedselbanken dit onderling uitwisselen. Dat is alleen maar goed natuurlijk. Onlangs kregen we van een supermarkt een enorme lading brood. We konden het haast niet kwijt in de vriezer”, lacht Mulder. „Dus ook dat hebben we onderling verdeeld.”
Normaal gesproken zijn het juist de kruidenierswaren, waar genoeg van is. Dat is in deze periode juist niet het geval. „Onze landelijke en lokale acties gaan nu niet door. Daar krijgen we elk jaar veel houdbare producten door binnen. Nu dat vanwege de getroffen maatregelen niet meer doorgaat, merken we dat de voorraad snel afneemt. Gelukkig zijn er nog genoeg kerken, winkels en particulieren die – op wat voor manier dan ook – in actie komen voor de voedselbank. Daar zijn we erg blij mee. Ik hoop dat we daarmee een heel eind gaan komen in deze moeilijke periode.”