Voedselbanken passen norm aan. Meer mensen kunnen voortaan aankloppen voor een wekelijks voedselpakket

Voedselbanken zien voorraden slinken.

Voedselbanken zien voorraden slinken. Foto: Voedselbank Nederland

De koepelorganisatie Voedselbanken Nederland (VBN) verruimt de norm voor het verkrijgen van een voedselpakket. De voedselbanken passen de norm aan vanwege de hoge inflatie, waardoor de lage - en de lage middeninkomens steeds moeilijker rond kunnen komen.

De Voedselbank Zuidwest Drenthe had op eigen initiatief enige tijd geleden al de normbedragen verhoogd. Ongeveer op het peil dat VBN nu heeft aangegeven. „Dat heeft bij ons wel voor een toename gezorgd”, zegt Tonie Mulder, de coördinator van het uitgiftepunt in Meppel van de Voedselbank Zuidwest Drenthe.

De voedselbanken kijken naar het aantal gezinsleden, de inkomsten en de vaste lasten. Het bedrag dat na aftrek van de vaste lasten overblijft voor onder meer voeding en kleding bepaalt of iemand wel of niet in aanmerking komt voor voedselpakketten.

Een alleenstaande ouder met twee kinderen kon eerst een voedselpakket krijgen als er maandelijks minder dan 450 euro overbleef voor bijvoorbeeld eten en drinken. Dat bedrag wordt opgetrokken naar 520 euro. Voor huishoudens met vier personen is het normbedrag verhoogd van 550 naar 630 euro. Voor een alleenstaande gaat het normbedrag van 250 naar 300 euro. De nieuwe richtlijn gaat per direct in.

Gemiddeld maken zo’n honderdduizend mensen elke week gebruik van een van de 171 voedselbanken in Nederland. Hoewel er nu dus nog meer mensen in aanmerking komen voor een wekelijks voedselpakket is er wel een probleem: het aanbod van voedsel stagneert. De koepelorganisatie is bezorgd of er nog wel genoeg voedsel blijft binnenkomen bij de voedselbanken. Donateurs, onder meer supermarkten, leveren namelijk minder aan omdat ze maatregelen hebben genomen tegen voedselverspilling.

Uitgiftepunt Meppel

Vorige maand liet Voedselbanken Nederland al weten dat het totaal aantal mensen dat eten ophaalt bij de voedselbank de afgelopen twee maanden met zo’n 10 procent is gestegen. „Het aantal deelnemers is inderdaad gegroeid, we zitten inmiddels op zo’n 110 ‘halers’, zegt Mulder.

Mulder merkt dat de voorraden slinken. Vooral bij de ‘droge kruidenierswaren’. „Dankzij een aantal grote leveranciers gaat het qua groenten redelijk, maar het fruit kan beter”, aldus Mulder. „Ook brood blijft, ondanks de zorgen die er zijn bij de bakkers, nog redelijk op peil. De aanvoer van alle producten is wel wisselend.”