Voetbalclubs zetten vervolgstap in samenwerkingsplannen

Spelmoment uit de derby tussen Alcides en MSC-Amslod, dit seizoen op sportpark Ezinge. Nu nog tégen elkaar, straks mét elkaar? Martijn Bijzitter

Meppel - De hoofdbesturen van de drie Meppeler voetbalverenigingen hebben een vervolgstap gezet in het onderzoek naar samenwerking tussen de verenigingen.

Na de eerder dit jaar gehouden enquête waarbij de leden van de drie verenigingen positief waren over een eventuele samenwerking, is nu de begeleidingscommissie samenwerking samengesteld.

De commissie krijgt de opdracht de komende maanden te onderzoeken hoe een samenwerking tussen de verenigingen eruit kan komen te zien. Er wordt begonnen met de ultieme vorm van samenwerking, de fusie tussen de drie verenigingen. Blijkt een fusie niet haalbaar, dan willen de drie besturen graag weten welke vorm van samenwerking dan wél haalbaar is. Tevens verwachten de besturen een advies over hoe de geadviseerde vorm van samenwerking het beste geïmplementeerd kan worden.

Zeven personen

De begeleidingscommissie samenwerking bestaat uit zeven personen, te weten twee afgevaardigden per vereniging en een onafhankelijke voorzitter. Namens MSC-Amslod hebben Koos de Vos en Gino Spijkerman zitting in de commissie. Mas Boom en Thomas Bos vertegenwoordigen Alcides. Namens FC Meppel treden Adriaan de Jonge en John Slagter toe. De commissie staat onder leiding van Jan van Driel, oud-voorzitter van de KNVB District Noord. Als adviseur treedt op Harry Been, oud-algemeen directeur van de KNVB en toernooidirecteur van Euro 2000 en het EK onder 21 in Nederland.

De besturen van Alcides, FC Meppel en MSC-Amslod verwachten uiterlijk in juli 2020 (dan wel eerder) een eerste conceptadvies van de begeleidingscommissie.

Draagvlak

Bij FC Meppel heeft een kleine vijftig procent van de leden zich vóór een vorm van samenwerking uitgesproken. Voorzitter Hans ter Voorde liet in een reactie eerder al weten dat de cijfers een draagvlak weergeven, dat groot genoeg is om een vervolg te geven aan het initiatief. „Hier moeten we wat mee doen”, zei hij na het presenteren van de cijfers. „Je ziet dat er belangen zijn om ergens samen te gaan werken. Iedereen begrijpt ook dat alles, als je bijvoorbeeld kijkt naar het aantal jeugdleden, afneemt. Dat zijn gewoon harde, aantoonbare cijfers. We gaan gezamenlijk onderzoeken hoe nu verder. Wat is samenwerken? Waar denk je dan aan? Hoe pak je dat eigenlijk aan? Dat kan iets opleveren van ‘dit is het’, maar het kan ook kleine dingetjes opleveren, zowel positief als negatief. Maar we móeten dit onderzoeken. Dat zijn we verplicht. Het belangrijkste is dat we de leden er vanaf het begin bij betrokken hebben.”

Meerderheid

De cijfers van Alcides laten een soortgelijk beeld zien. Voorzitter Stephan Lammerink: „Ik ben heel blij met de grote respons én dat mensen de moeite hebben genomen om na te denken over de toekomst.”

De cijfers tonen volgens hem aan dat een vorm van samenwerking gedragen wordt.” Niet alle Alcideanen hebben zich overigens vóór een samenwerking uitgesproken. Lammerink: „Er zijn ook mensen die vinden dat het nu goed loopt en dat we daarbij onszelf blijven. Maar opgeteld is een meerderheid vóór een vorm van samenwerking.”

Kwaliteit waarborgen

Voorzitter Arjan Jonkers van MSC-Amslod is blij dat er een vervolgstap komt. „Dit is wat we verwacht hadden. Het leeft heel erg bij ons. We zien al langere tijd dat hieraan geen ontkomen is in de toekomst. Anders verword je tot kleine clubs, als je naar demografische gegevens, vrijwilligers en financiën kijkt, terwijl het bovendien lastig wordt om de kwaliteit te waarborgen. We staan hier open voor, onze cijfers tonen aan dat we een ondernemende club zijn. We anticiperen op wat komen gaat, kijken vooruit. We gaan dit nu verder onderzoeken. We hebben zelf wel ideeën, maar daar hebben we ook andere mensen en expertise bij nodig, zoals van de KNVB. We zijn een groot voorstander van dit alles. Hier staan we achter. En daarnaast is het ontzettend belangrijk dat we dit eerst bij de leden hebben neergelegd.”