Vogelwerkgroep Vliegvlug legt tweede kunstmatige zwaluwwand in Meppel aan. Project op industrieterrein moet een voorbeeld voor andere gemeenten worden

Vrijwilligers van de Vogelwerkgroep Vliegvlug troffen zaterdag voorbereidingen voor de plaatsing van een 24 meter lange nestgelegenheid voor oeverzwaluwen op industrieterrein Noord II in Meppel. De vogelliefhebbers hopen dat zo’n 100 broedpaartjes gebruik gaan maken van de zwaluwwand.

 De tien vrijwilligers hebben ongeveer 50 meter wilgenopslag en andere wilde opstand verwijderd.

De tien vrijwilligers hebben ongeveer 50 meter wilgenopslag en andere wilde opstand verwijderd. Foto: Frens Jansen

De wand moet verrijzen bij het de plas op het industrieterrein. De tien vrijwilligers hebben ongeveer 50 meter wilgenopslag en andere wilde opstand verwijderd. „Het was een rimboe”, zegt Hilbert Folkerts, voorzitter van de Vogelwerkgroep Vliegvlug. „Nu is het grondwerk aan de beurt. Er moet ongeveer 100 kubieke meter grond worden verzet. Daarna kan de fundering voor de wandsegmenten er in.”

Oeverzwaluwen broeden jaarlijks in de kunstmatige betonwand bij Tweeloo

Deze wanddelen zijn 2,5 meter hoog en 4 meter lang. In totaal worden zes van deze elementen geplaatst. De hele muur is dan 24 meter lang en bevat ongeveer 200 gaten waar de oeverzwaluw in kan nestelen.

Het is niet de eerste zwaluwwand in Meppel. De vogelwerkgroep onderhoudt ook de 70 meter lange zwaluwwand bij Tweeloo. Daar verblijven jaarlijks ongeveer 150 paartjes.

„Nu broeden er ook nog oeverzwaluwen bij de zandwinplas aan de Bremenbergweg”, legt Folkerts uit. „Maar die gaat op termijn stoppen. Dus bieden we de vogels met deze wand een alternatief.” In de nieuwe wand komen zo’n 200 gaten. Folkerts hoopt dat meer dan 100 paartjes van de kolonievogels gebruik gaan maken van de wand.

Herplanten van struiken om biodiversiteit te vergroten

De omgeving wordt na plaatsing van de segmenten weer herplant met onder andere sleedoorn en meidoorn. Ook komen er planten en struiken die bijen en vlinders aantrekken. Wilde appels die op de grond vallen moeten insecten en het bodemleven voeden. „Biodiversiteit is belangrijk”, stelt Folkerts die overigens verwacht dat er vanwege de muggen bij de waterplas voldoende voedsel voor de zwaluwen zal zijn.

Het hele project, inclusief bestrating, een informatiepanneel, en de herplant van struiken kost ongeveer 22.500 euro. Een deel hiervan wordt bekostigd door het Waarborgfonds en Landschapsbeheer Drenthe. „Verder lopen er nog twee aanvragen voor een bijdrage”, vertelt de voorzitter van de vogelwerkgroep. „Het wordt heel mooi en deze wand op een industrieterrein moet een voorbeeld worden voor andere gemeenten.”

Oude nestgangen moeten weer gevuld worden met zand

Vogelwerkgroep Vliegvlug telt zo’n dertig vrijwilligers. Jaarlijks zijn ze onder meer druk met het dichtmaken van de diepe gangen in de zwaluwwand bij Tweeloo. Oeverzwaluwen broeden in tunnels die wel een meter lang kunnen zijn. „En de vogels willen graven, dus maken we elke winter de gebruikte gaten weer dicht, zodat de zwaluwen in het voorjaar weer een nest kunnen maken.”

www.vliegvlugmeppel.nl/werkgroepen/zwaluwen