Volle startlijst bij concours op vernieuwde Manege Oosterboer. 'Impuls voor paardensport in Meppel'

Voor het eerst sinds het begin van de coronaperiode stond het terrein van Manege Oosterboer dit weekeinde open voor een officieel concours in samenwerking met de Landelijke Rijvereniging Meppel e.o. Dat verliep met een volle startlijst en stralend weer.

Concours van Landelijke Rijvereniging Meppel e.o. en Manege Oosterboer.

Concours van Landelijke Rijvereniging Meppel e.o. en Manege Oosterboer. Foto: Daan Prest

„Een superconcours, want het hoeft niet nóg warmer te zijn”, aldus Maarten Groeneveld, voorzitter van de rijvereniging.

Direct het eerste weekeinde nadat de meeste versoepelingen ingingen, hebben de rijvereniging en de manege een wedstrijd kunnen neerzetten.

Groeneveld: „In oktober hebben we deze datum al vastgezet. Daarna was het continu een kwestie van schakelen op de regelgeving en maatregelen. De aanmeldingen hebben we op 1 juni opengesteld. In veertien dagen tijd zaten we zo goed als vol. En nu kan het, in het eerste weekeinde na de 26ste. Ik moet zeggen, het zit niet tegen.”

Terrein Manege Oosterboer is vernieuwd

Vanuit de kantine op de eerste verdieping ziet hij zaterdag samen met manegehouder Roy Westenbrink dat het goed is. Ruiters en paarden die rijden voor een prijs, opa’s en oma’s langs de kant, bezoekers met een kopje koffie op het terras. „Mensen waren eraan toe”, heeft Roy Westenbrink ontdekt.

„Er zijn in de coronaperiode wel een aantal meetpunten geweest. Dan wordt er wel gereden, maar dat zijn geen officiële wedstrijden. En het was zonder publiek. De setting zoals we deze dit weekeinde weer kunnen bieden, maakt het af.”

Het is niet voor niets, dat de aanmeldingen voor het concours zo hard gingen. Sinds vorig jaar is het terrein van Manege Oosterboer vernieuwd. Waar de paarden bij het vorige concours nog aan het zwoegen waren aan de overkant van de Oosterboerweg op de graszoden, is het voor de 300 combinaties nu genieten in de nieuwe buitenbak.

Ruiters willen graag rijden in Meppel

„Op gras heb je last van proppen in de hoefijzers, op zand niet. Mede door ondersteuning van Indoor Meppel hebben we de bak, die toch 50.000 à 60.000 euro kost, in één keer neer kunnen leggen”, aldus Westenbrink.

Groeneveld vult aan: „Een nieuwe locatie voor Indoor Meppel bleek moeilijk te vinden, nadat de Markthallen waren afgebroken. Het is onder meer op het Kerkplein geprobeerd, maar ideaal was het allemaal niet. We hebben een constructie gerealiseerd met Indoor Meppel met deze bak als resultaat. Dit is een enorme impuls voor de paardensport in Meppel. We merken nu al dat ruiters graag willen rijden in Meppel.”

Groei bij rijvereniging

Volgens beide heren is de paardensport sowieso redelijk door de coronaperiode gerold. Westenbrink: „Paardrijden voelt in deze periode veilig. Alle maatregelen, zoals de afstand van 1,5 meter, zijn op een voetbalveld toch lastiger. Mensen moesten eerst wennen, maar vorig jaar na de zomervakantie is het weer aangetrokken. Verschillende mensen zijn weer hobbymatig gaan rijden.”

De groei is ook te merken bij de rijvereniging, zegt Groeneveld. „We zitten nu op zo’n zestig leden en sympathisanten en zijn nog steeds groeiende. Met de investering van de nieuwe bak en de groei van het aantal leden zie je dat er iets gebeurt. Er is actie. Meppel staat er beter voor dan twee jaar geleden.”