Voorstelling Be a tree voor jong en oud in De Plataan in Meppel. 'Genieten van het samenzijn, de dans en het theater'

Daria Zueva. Foto: Jim van Motman

Daria Zueva uit Meppel is actrice, zangeres en zangcoach van Russische komaf. Samen met theatergroep Let the Sunshine In en vrijwilligers speelt zij de voorstelling Be a tree een Russisch stuk met Oekraïense muziek. Dinsdag 28 juni om 16:00 uur is de voorstelling te zien in de theaterzaal van De Plataan in Meppel.

Hoe ben je op het idee gekomen van Be a tree ?

„In coronatijd ben ik begonnen met het geven van acteerworkshops aan mensen die hier enthousiast over waren. Dit heb ik anderhalf jaar gedaan met theatergroep Let the Sunshine In. We houden ons voornamelijk bezig met volwassen theater, maar de oorlog zette ons aan het denken. Wij wilden iets doen, een bijdrage leveren aan de situatie, om te helpen. Met z’n allen zijn we gaan brainstormen, zo kwamen we uit op een kindervoorstelling. Maar, dan wel een stuk met een betekenis.”

„Ik heb contact gezocht met een Russische boekverkoper die gevestigd is in Amsterdam. Hier vond ik drie verhalen die interessant konden zijn voor theater. Ik koos uiteindelijk voor het boek Be a Tree! van M aria Gianferrari. Hier is de voorstelling op gebaseerd.”

Waar gaat de voorstelling over?

„Het gaat over de gelijkenissen tussen mensen en bomen. Wij zijn eigenlijk zoals bomen, zoals de natuur om ons heen. Het is goed om te leren van de natuur. In het boek helpen bomen elkaar ondergronds met wortels en voeding, dit stukje hulp en acceptatie willen wij de kinderen ook laten inzien. Bomen zijn slim en wijs, zij steunen elkaar. En als er een boom verplant moet worden, dan is dat verdrietig. De plant wordt weggehaald uit een veilige omgeving, dat gebeurt ook wanneer je moet vluchten uit je eigen land.”

Hoe willen jullie deze boodschap gaan overbrengen op de kinderen?

„Dit willen we doen met theater, muziek en dans. We kozen een Oekraïens lied als opening van de voorstelling, dit hebben we speciaal geleerd. Zo hopen we de kinderen een warm welkom te geven. Ook is het een bijzonder stuk, omdat het interactief is. We leggen kleine kussentjes bij de podiumplek, daar kunnen de kinderen zitten. De kinderen uit het publiek mogen meedoen, zij mogen acteren en dansen met de acteurs. Ter afsluiting van de voorstelling knuffelen wij met elkaar: het is een grote groepsknuffel en iedereen mag meedoen. Dat voelt warm en dat is ook een stuk verbinding. Het samenzijn en met elkaar lachen.”

De voorstelling is Russisch en bevat Oekraïense muziek, is dit een bewuste keuze geweest?

„Leden van deze groep komen, net als ik, uit Rusland of andere voormalige Sovjetlanden. Iedereen spreekt Russisch, zo communiceren wij onderling ook. Vandaar dat de voorstelling in het Russisch is. Ook hebben sommige groepsleden Oekraïense familie, zoals ikzelf, maar het Oekraïens is niet onze moedertaal. Omdat we met ons stuk wel wat voor de vluchtelingen uit dat land willen betekenen, hebben we Oekraïense liederen geleerd.”

Voor welk publiek is Be a tree geschikt?

„Voor kinderen van vier jaar en ouder en voor volwassenen die zich soms even kind voelen, of dat graag willen. Meppel is de derde voorstelling voor publiek, wij zijn blij en trots dat we dit mogen doen. Ik heb zelf contact gelegd met De Plataan en heb gevraagd of er ruimte was om ons stuk in de theaterzaal op te voeren. Zij hebben ons plan direct gesteund. Ook Isala Meppel en Welzijn Mensenwerk vonden het een mooi initiatief. Zij betalen de entree voor 25 vluchtelingen die opgevangen worden in het voormalige ziekenhuis. Wij hopen dat ook gezinnen uit de regio langskomen om van het samenzijn, de dans en het theater te genieten.”

Nieuws

menu