Vrijwilligers van Meppelvoorelkaar knappen tuinen op: 'Lastig om hulp te vragen. Je wilt niet steeds de kinderen vragen'

Vrijwilligers van het vrijwilligersplatform Meppelvoorelkaar hebben afgelopen weekend in Meppel tuinen opgeknapt bij mensen die dat zelf niet kunnen. Zoals John en Lucie, die ervoor zorgen dat de tuin van Patricia er na een paar uurtjes buffelen weer tiptop uitziet.

Vrijwilligers zijn hard aan de slag aan de Tooroplaan.

Vrijwilligers zijn hard aan de slag aan de Tooroplaan. Foto: Frens Jansen

Vorige week kreeg John Bremer (67) nog een lintje opgespeld , zaterdagochtend is hij alweer druk bezig met tuinwerkzaamheden. Samen met vrijwilliger Lucie (68) heeft hij zich om 10.30 uur gemeld bij Patricia. In de tuin van Patricia heeft de buxusrups toegeslagen. „Honderden rupsen hebben al mijn buxussen doodgevreten”, vertelt de inwoonster van de rijtjeswoning in Koedijkslanden.

Omdat ze aan twee auto-imuunziektes lijdt, kan ze niet zelf de buxussen uit de tuin spitten. Ze is daarom blij dat Meppelvoorelkaar het weekend tot ‘TipTop Tuinen Weekend’ heeft uitgeroepen. Projectleider Lianne Dolstra heeft daarvoor ouderen, mensen met een beperking, ziekte of andere hindernis opgeroepen om zich bij Meppelvoorelkaar te melden met hun tuinklussen. Tegelijkertijd wierf zij vrijwilligers om die klussen aan te pakken.

Vervolgens bracht zij hulpvragers en vrijwilligers bij elkaar. John vindt het jammer dat zij dit weekend maar één match kon maken, namelijk die van Lucie en hem aan Patricia. „Er waren nog een paar aanvragen, maar die konden dit weekend nog niet doorgaan.”

Geen beton

Na de koffie begint Lucie met ferme bewegingen de eerste van de buxussen in de achtertuin van Patricia uit te spitten. Al gauw verschijnen er zweetdruppeltjes op haar voorhoofd, want deze dode struik heeft zich diep in de tuin geworteld. Ze vertelt dat ze zich heeft aangemeld als vrijwilliger omdat ze van tuinen houdt. „Ik zou het jammer vinden als de tuinen van mensen, die ze niet zelf kunnen onderhouden, in beton zouden veranderen.”

Voor John is andere mensen helpen iets wat in zijn dna is verankerd. „Ik heb dat lintje gekregen omdat ik 33 jaar secretaris was van een buurtvereniging en 12 jaar voorzitter van de Meppeler Muiters”, vertelt hij. Bij Meppelvoorelkaar is hij sinds de oprichting in 2016 actief als teamlid en verzorgt hij de sociale media.

‘Je hoort hier altijd vogels’

Patricia ziet na een paar uurtjes dat de John en Lucie er in zijn geslaagd om alle zeven dode buxussen in de voor- en achtertuin te verwijderen. Ook hebben de vrijwilligers de andere planten gesnoeid en het onkruid weggehaald. Tevreden loopt Patricia over het kronkelende paadje langs een grote conifeer, een hulst en een vuurpot in de richting van het terrasje achter in de tuin.

„Het is heerlijk om hier te zitten als het een beetje mooi weer is. Ik hou van groen en je hoort hier altijd vogels.” Ze is John en Lucie „hartstikke dankbaar” voor hun noeste arbeid. „Ik vind het wel lastig om hulp te vragen, want je wilt het toch liever zelf doen en niet steeds de kinderen vragen”, zegt ze.

Voor John en Lucie zit het werk erop. Rest John alleen nog om een foto van de tuin van voor en na de werkzaamheden op Instagram en Facebook van Meppelvoorelkaar te posten. „Om het gevoel samen iets bereikt te hebben met elkaar te delen”, zegt projectleider Lianne Dolstra.