Vrijwilligerswerk is leuk, maar het is nog veel leuker als je zulke fijne feedback krijgt | Dagboek Thom Wolters, bestuurslid van de Drentse Fiets4Daagse

Thom Wolters, bestuurslid van de Drentse Fiets4Daagse. Foto: Martijn Bijzitter

Inwoners van Meppel en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week Thom Wolters uit De Schiphorst. Thom is sinds enkele jaren bestuurslid van de Drentse Fiets4Daagse in Meppel. Hij is ook een trouwe deelnemer van diezelfde Fiets4Daagse en doet dit jaar voor de 43ste keer mee.

Vrijdag 15 juli

Het begin van dit dagboek is ook een einde. Dit jaar organiseren we naast de Fiets4Daagse een tweede evenement. Dat is een Europese fietsweek, met 1500 deelnemers uit 10 Europese landen. De meeste daarvan kamperen op onze tijdelijke camping op Sportpark Ezinge. De deelnemers waren afgelopen week goed zichtbaar in Meppel en in de regio. Ze waren te herkennen aan kleurrijke fietskleding en droegen bijna allemaal een fietshelm. De lezers van deze krant hebben ze vast wel eens voorbij zien komen. Elke dag konden de fietsers kiezen uit fietsroutes van 40, 80 en 120 kilometer.

Het echte kippenvelmoment was eigenlijk al afgelopen zondag, toen alle deelnemers in een lange stoet van Sportpark Ezinge vertrokken richting de binnenstad. In de stad werden ze verwelkomd door de burgemeester, omringd door de vlaggen van de deelnemende landen.

Vandaag fietsen de deelnemers hun laatste routes. Bij de officiële sluiting zijn er lovende woorden voor de kwaliteit van de organisatie, de prachtige omgeving en de vriendelijke vrijwilligers. Vrijwilligerswerk is leuk, maar het is nog veel leuker als je zulke fijne feedback krijgt.

We sluiten de dag af met een groot deel van de 150 vrijwilligers die deze week mogelijk hebben gemaakt. Die kwamen deels van de sportverenigingen op Sportpark Ezinge (de voetbalverenigingen MSC, Alcides en FC Meppel en atletiekvereniging De Sprinter). Ook waren er dagelijks mannen van de boot met asielzoekers aan de Paradijsweg. Vanwege het internationale karakter van het evenement kregen we medewerking van de Alliance Française. En tot slot een heleboel mensen die zich aangetrokken voelden tot de fietsweek. Na een feestelijke avond rol ik moe, maar tevreden mijn bedje in.


Zaterdag 16 juli

In de ochtend breng ik de financiën van de afgelopen week in beeld. Als penningmeester is dat natuurlijk mijn verantwoordelijkheid. In mijn dagelijks werk als financieel manager bemoei ik me vooral met de hoofdlijnen, maar nu zit ik zelf de boekhouding te doen.

In de middag trekt het sportpark toch weer. Ik weet dat een groep vrijwilligers bezig is de camping om te bouwen voor de Drentse Fiets4Daagse, die aanstaande dinsdag start. Ik doe mijn werkkleren aan en help een handje mee. Aan het eind van de middag staat alles klaar voor de nieuwe week.

’s Avonds gaan Renate en ik lekker uit eten. We hebben elkaar afgelopen week nauwelijks gesproken, omdat we allebei druk waren als vrijwilliger. Fijn om bij te kletsen over alles wat we hebben beleefd.


Zondag 17 juli

We doen al sinds de 70-er jaren met de familie mee met de Drentse Fiets4Daagse. Sinds 1988 staan we met z’n allen op de camping op Sportpark Ezinge. De week staat bol van de gezelligheid en de tradities. Na al die jaren hebben we de omgeving goed leren kennen. Voor mij was dat zelfs een aanleiding om in 2000 in Meppel te gaan wonen. Daar heb ik trouwens nooit spijt van gekregen. Meppel is een bruisende stad waar veel te beleven is.

Dankzij de jarenlange ervaring in de organisatie hoef ik de komende week als bestuurslid weinig te doen. Ik ga lekker fietsen en vakantie vieren. Voor de zekerheid doe ik nog even een coronatest. Tot mijn verbazing is die positief. Ik ga dit jaar dus niet fietsen. De rest van de familie gaat natuurlijk wel. Ze beloven me op de hoogte te houden.

Later op de dag word ik flink ziek. Het is de eerste keer dat ik corona heb en het valt me vies tegen.


Maandag 18 juli

Vanuit de tuin onderhoud ik de contacten met het bestuur. Morgen is de eerste fietstocht en dan wordt het extreem warm. In het veiligheidsplan hebben we opgeschreven wat we kunnen doen in dergelijke situaties. We hebben intensief contact met de besturen van de andere startplaatsen. We besluiten dat we wel gewoon gaan fietsen. Als deelnemers dat willen, mogen ze ook een dagje overslaan en pas woensdag beginnen. We richten extra watertappunten in en adviseren de deelnemers vroeg te vertrekken. We sturen een extra nieuwsbrief aan alle deelnemers.


Dinsdag 19 juli

Het is fijn te ervaren dat de fietsers goed zijn voorbereid op de warmte. Ik krijg de hele dag foto’s en berichten. De stemming is goed. De route gaat vandaag richting Havelte. Mooi fietsen kun je daar. Maar de Fiets4Daagse gaat niet alleen over fietsen. Onderweg zijn allerlei bedrijven en musea geopend met een speciaal programma voor de fietsers. Vandaag is dat bijvoorbeeld de waterwinlocatie van Vitens op de Havelterberg. Dat past mooi bij dit warme weer. De route eindigt bij hoofdsponsor Amslod in Meppel, waar de fietsers gastvrij worden ontvangen met een hapje en een drankje.

Aan het eind van de dag stellen we vast dat de fietsers goed hebben ingespeeld op de warmte en dat er geen grote problemen zijn geweest.


Woensdag 20 juli

Hoewel ik er liever bij was geweest, kan ik de Fiets4Daagse ook op afstand prima volgen. Vandaag gaat de route richting Staphorst en Hasselt. Van oudsher is dit een landbouwgebied en meerdere boeren hebben hun bedrijf opengesteld voor een bezoek. Toen we de route maakten, wisten we nog niet hoe actueel dit thema nu zou zijn! Fijn dat de boeren vandaag hun eigen verhaal kunnen vertellen.

Nog twee dagen en dan zijn de beide fietsweken van dit jaar al weer achter de rug. Hopelijk ben ik dan ook weer opgeknapt. Na de zomer gaan we evalueren en dan start ook de voorbereiding voor de Fiets4Daagse 2023 alweer.

Nieuws

menu