Wachttijden theorie-examen rijzen pan uit. Rijinstructeur Peter Bonte uit Meppel: 'Ik zie geen licht aan het eind van de tunnel'

Rijscholen in Meppel ervaren extreem lange wachttijden voor hun leerlingen bij theorie-examens. Corona is een belangrijke oorzaak voor het feit dat bestuurders in opleiding soms enkele maanden moeten wachten tot zij hun kennis omtrent de verkeersregels kunnen laten toetsen.

Rijinstructeur Martijn Horsman van De Rijmeester in Meppel.

Rijinstructeur Martijn Horsman van De Rijmeester in Meppel. Foto: Daan Prest

Door de anderhalvemetermaatregel kunnen er simpelweg minder leerlingen tegelijk examen doen in een ruimte. „Een van mijn leerlingen wacht al vanaf juni, hij kan nu 18 november theorie doen. Dat is natuurlijk een gebed zonder einde”, vertelt Peter Bonte van zijn gelijknamige rijschool in Meppel.

Bonte is lid van de rijschoolvereniging in Meppel. „Wij hebben al eens van ons laten horen tijdens een overleg met een vertegenwoordiger van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Ons voorstel was een kantoorpand op Blankenstein te huren voor examens, die staan er genoeg. De apparatuur is er. Dat idee is tot nu toe niet opgevolgd.”

Leerlingen schorten soms praktijklessen op

Bonte vindt ook dat er gekeken kan worden naar de organisatiestructuur van de theorie-examens. „Leerlingen moeten hun rijschool machtigen om examen te doen. Rijscholen kopen op hun beurt examens in om de leerlingen in te plannen. Maar als een leerling examen wil doen, kan dit dus een wachttijd opleveren, omdat hij of zij op een datum moet wachten. Het CBR wil de wildgroei van eerder voorkomen, toen kandidaten zelf examens aanvroegen. Dat begrijp ik, daarom wil ze de machtiging niet loslaten. Maar op deze manier werkt het ook niet. Ik zie geen licht aan het eind van de tunnel.”

Het nadeel van de vertraging bij de theorie-examens is dat leerlingen hun praktijklessen soms even opschorten. „Je kunt niet van alles leeghouden voor ze, maar ook weer niet alle uren volplannen. Het is schipperen.”

Bij praktijkexamens zijn er volgens Bonte geen wachttijden. „Op een ongelukkig tijdstip zoals 8.15 uur kun je na anderhalve week terecht. Voor een moment overdag duurt het hooguit vier weken.”

Wachttijd van zeven weken

Vanuit Meppel doen toekomstige automobilisten hun theorie-examen doorgaans in Hoogeveen of Zwolle. „Op dit moment is de wachttijd in Zwolle ongeveer zeven weken”, weet Nico ten Kate van Autorijschool Nico ten Kate.

„Dat is gelukkig alweer behoorlijk minder geworden, maar als iemand pas na drie keer slaagt, ben je zo weer een paar maanden verder. De oplossing ligt bij de rijschool en leerling: alleen examen doen als je er aan toe bent. Het CBR heeft wel extra capaciteit gecreëerd door ook op de avond en op zaterdag examens af te nemen. Toch zou het mooi zijn als er nog ruimere openingstijden komen of coronamaatregelen beëindigd kunnen worden waardoor de volledige capaciteit weer benut kan worden.”

‘Niet vastlopen op theorie’

Met een verleden in het speciaal onderwijs, krijgt Martijn Horsman van autorijschool De Rijmeester veel kandidaten die „iets meer nodig hebben om hun rijbewijs te halen”, zoals hij het zelf omschrijft. „Bijvoorbeeld mensen met een bepaalde diagnostiek of angst voor autorijden, maar ook veel kandidaten van buitenlandse komaf. Voor mij is dat juist een uitdaging. Deze leerlingen lopen gemiddeld iets vaker vast bij het theorie-examen. De wachttijd op een eerste examen kan zomaar twaalf weken zijn. Als je dan niet slaagt, duurt het nog eens zeven weken. Ik zeg bij inschrijving altijd dat ze meteen aan de slag moeten gaan, zodat de theorie niet datgene is waardoor ze vastlopen.”

Horsman kent ook de instituten die adverteren met een opleiding van één dag, met garantie op succes bij het examen aan het eind van de dag. „Je kunt er van alles van vinden. Ik vraag mij af in hoeverre dit gericht is op de verkeersveiligheid. De theorie wordt er in een dag ingestampt. Wil de theorie echt beklijven, dan kun je beter op de regels studeren dan ze er in één dag inrammen.”

„De examenzalen zijn nog niet volledig gevuld, dat is wel een dingetje”, zegt ook Oebele de Vries van Rijschool Westerveld. „Het is natuurlijk lang stilgezet, dan vind ik de overlast nog meevallen. Mijn advies aan nieuwe leerlingen is om er direct mee te beginnen, dan krijg je het examen ruimschoots af.”