Wakker Nijeveen, al twintig jaar een fenomeen

Wakker Nijeveen is er weer klaar voor. Op 29 en 30 december gaat het gebeuren. Foto: Rob Janssen
In 2021 bestond de revuegroep 20 jaar. Echter, in plaats van dat feit uitgebreid te vieren moest de voorstelling voor de derde keer achtereen gecanceld worden vanwege de coronamaatregelen. Nu, eind 2022, lukt het eindelijk weer Nijeveen op de been te krijgen voor de voorstelling Sfeerbeheer.
Heeft de pauze van drie jaar extra materiaal opgeleverd? Harry Knol, Wakker Nijeveen-lid van het eerste uur: „Dat dachten wij, maar traditioneel streven we bij elke Oliebollenconference om zo actueel mogelijk te zijn. Corona, de boerenprotesten, en de bijna totale isolatie van het dorp door allerlei werkzaamheden zijn eigenlijk alweer te gedateerd om nog te behandelen. Zelfs het oprollen van de cocaïnewasserij, wat destijds internationaal nieuws was, is alweer te lang geleden en heeft maar een bescheiden plek in de voorstelling gekregen.”
Lucina Bolding, eveneens lid van het eerste uur: „Het is te makkelijk om alleen maar te schoppen tegen allerlei aspecten waar men in Nijeveen tegen aan loopt. Men is van ons gewend dat we, weliswaar na het onvermijdelijke cynisme, met creatieve en constructieve oplossingen komen. De wereldwijde energieschaarste zal een dergelijke behandeling ondergaan, maar meer kunnen we echt niet verklappen.”
Café Oosting
Het duo Harry Knol en Lucina Bolding begon in 2001 met de eerste conference en in 2002 met de oprichting van de artistieke politieke partij Wakker Nijeveen. Er waren dat jaar verkiezingen en de enorme verkiezingsposter van de kersverse Nijeveense partij hing op het grote bord tussen de gevestigde partijen. Tot ongenoegen van de gemeente Meppel die de poster verwijderde. Op zich al een prachtige voedingsbron om vanaf dan creatief kritisch te zijn op de grote broer Meppel, die te weinig oor en oog had voor de trotse Nijeveners.
Toenmalig caféhouder Jan Oosting ontving het duo van harte en vanwege de, meteen stormachtige-, kaartverkoop moest er doorgespeeld worden tot in de nacht om de massaal toegestroomde dorpsgenoten allemaal te bedienen. In 2003 werd de derde speler Nico Buiten bij de groep gehaald vanwege zijn zangkwaliteiten en zijn ervaring met het schrijven van revues. Dan is meteen ook al merkbaar dat Wakker Nijeveen een fenomeen in het dorp aan het worden is. Aan het eind van het jaar mag heel Nijeveen even ongegeneerd patriottisch, met de borst vooruit, haar eigen status verheerlijken en schoppen tegen alles wat de sterke gemeenschapszin lijkt te bedreigen.
Hal, tent, dorpshuis
Harry: „In 2005 ging de toen nieuwe burgemeester Westmaas in op onze uitnodiging om mee te spelen in de voorstelling. Het was een opmaat voor de lokale politici om elk jaar, al was het soms met lichte argwaan vanwege de kritische inhoud, aan te schuiven bij de voorstellingen. In 2006 was het de laatste keer dat we in café Oosting konden spelen. We waren even bang dat dat het einde van de groep zou betekenen. Maar Derk Oosterhuis van het gelijknamige loonbedrijf klopte op eigen initiatief aan en bood als alternatief zijn nieuwe hal aan las speellocatie. Zo gingen we van een podium van 2 x 3 naar een podium van 12 x 6 meter. Het geeft aan hoe graag het dorp mee wilde werken aan het voortbestaan van Wakker Nijeveen. We hebben dat jaar zelfs een auto op het podium laten rijden en accordeonist Arjan Pit, de muzikaal begeleider van het eerste uur, kon een heuse band formeren.’ Lucina: ‘Daarna hebben we nog een jaar in de feesttent van horecaondernemer Jan Busscher gespeeld, maar uiteindelijk kwamen we daar terecht waar het eigenlijk hoort, ons eigen dorpshuis. Door de niet aflatende belangstelling moeten we vijf voorstellingen geven, verdeeld over drie dagen.”
Identiteit
Een vast onderdeel van de Oliebollenconference is de uitreiking van de Sigaar van het Jaar. Het is voor de Nijevener die de afgelopen periode het meest voor het dorp heeft betekend of Nijeveen op de kaart heeft gezet. Harry: „Het is als een soort grap begonnen, maar het heeft een zeer serieuze status bereikt. Evenals de gadgets die we samen met een oliebol aan alle bezoekers uitreiken. Het leuke is dat je het hele jaar deze gadgets in het dorp weer tegenkomt. Paraplu’s, zadeldekjes en mutsen, bijvoorbeeld. „
Nico Buiten vult aan: „Wakker Nijeveen is meer dan een jaarlijks terugkerende revuevoorstelling. Vanaf het eerste moment was er een onverwachte massale belangstelling. Er was behoefte aan. Het is elke keer weer een bevestiging van het sterke collectieve dorpsgevoel in Nijeveen. Het hele dorp denkt en leeft mee. Gedurende het hele jaar worden we getipt met mogelijke Wakker Nijeveen-items en nominaties voor de Sigaar. Het leeft niet alleen in de laatste week van december.”
Lucina: „Het doet iets met de identiteit van de Nijeveners. Dit is van ons! We nemen de Meppeler politiek op de schop, maar als we er tegenaan schoppen doen we dat altijd op een positieve en creatieve manier. Meppel is een soort afhankelijkheid waar we ons dankbaar tegenaan bemoeien. Maar onze eigen inwoners zijn ook regelmatig aan de beurt. En omdat iedereen iedereen kent heb je vaak maar een half woord nodig. Elke twee jaar wordt er weer naar uitgekeken. Door onszelf, omdat na anderhalf jaar de drang naar een nieuwe voorstelling onverminderd groot is en door het dorp omdat men elkaar niet de vraag stelt óf men gaat, maar wannéér.”
De Oliebollenconference met de titel Sfeerbeheer wordt 29 en 30 december in de Nijeveense Schalle gespeeld.