'Wat als we straks onze veestapel moeten halveren en onze hypotheek halveert niet?' | Dagboek Baukje Brouwer

Baukje Brouwer. Foto: Martijn Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Baukje Brouwer. Ze is met haar man melkveehouder, maakt en verkoopt zelf zuivelproducten en runt Melktap Nijeveen.

Zaterdag 25 juni

Om 6.00 uur gaat de wekker, zoals elke ochtend. Maar vandaag draai ik mij om en feliciteer ik mijn man met zijn 33ste verjaardag. Veel tijd is er niet want onze koeien staan alweer klaar om gemolken te worden in onze melkstal en de kalfjes willen ook graag melk hebben. Nadat we de dames gemolken en gevoerd hebben is het tijd voor onze koffie en ontbijt. Vervolgens gaan we zorgen dat ons erf er netjes bij ligt want elke zaterdag is bij ons Open boerderijdag. We ontvangen mensen op ons bedrijf en laten alles zien en verkopen zuivel en vlees van ons eigen dieren. Veel mensen vragen wat wij vinden van de plannen van het kabinet..

Zondag 26 juni

De dag begint net als alle andere dagen ook om 6. 00 uur. Na de koffie zet ik mijn grote pasteur aan want er moet yoghurt gemaakt worden. Ook op zondag gaat dit door. Nadat de yoghurt klaar staat voor de volgende dag zet ik de kleine pasteur ook nog even aan met karnemelk zodat ik dat maandag kan verpakken. ‘s Middags komen er gezellig een paar vrienden langs om de verjaardag van Jan nog even te vieren en ook hier gaat het gesprek maar over één ding. Hoe gaat het komen met Nederland en de agrarische sector? Onze vrienden snappen het niet, we hebben de boeren toch nodig in Nederland? Ja, dat vinden wij ook. Maar we zijn afhankelijk van de hoge heren in Den Haag...

Maandag 27 juni

Jan gaat melken en ik ga mij bezighouden met yoghurt verpakken. 100 liter, verdeeld over vijf smaken yoghurt. Heerlijk, verser dan dit is er niet! Ik kan het niet laten om de laatste restjes lekker zelf op te eten. Tijdens de koffie krijgt Jan telefoon: donderdag 30 juni worden jullie melkrobots geleverd! We kijken elkaar aan en zijn heel erg blij met dit nieuws! Hier zijn we tenslotte al vier weken voor aan het verbouwen in de stal en dit betekent dat onze planning om 12 juli te starten met de melkrobots door kan gaan. De kers op de taart na een investering van een paar ton. Gelijk daarna betrekt onze stemming, voor hoelang mogen we dit nog blijven doen van Den Haag? We weten het niet, we gaan voor nu maar weer verder met het verzorgen van onze dieren en het maken van eerlijke verse zuivel voor onze klanten.

Dinsdag 28 juni

Op dinsdagochtend ga ik bezorgen bij de Albert Heijn in de Oosterboer Meppel. Daarna bezorg ik in Uffelte. Ik breng heerlijke melk bij een paar oudere mensen aan huis en ik lever de bestelling af bij de boerderijwinkel van de familie Nieuwenhuis. Op de terugweg neem ik eieren mee van het pluimveebedrijf van de familie Maatman in Ruinerwold zodat onze klanten ook kunnen genieten van de verse eieren. In de middag is het weer tijd voor een zuivel maken, vanillevla, hopjesvla en chocolademelk staan op de planning. Vanavond nog even vergaderen en dan nog even de laatste ronde door de stal. Hier blijkt dat een van onze koeien waarschijnlijk een kalfje krijgt vannacht. Ze mag lekker in het stro hok liggen en wij houden haar via de camera in de gaten vannacht.

Woensdag 29 juni

Alles is goed gegaan met onze koe en ze heeft een gezond kalfje gekregen om 5.00 uur. Nu, om 6.00 uur gaat het kalfje naar haar eigen wiegje en melken wij de koe om de eerste biest op te vangen. Het kalfje heeft zelf nog niet gedronken en daarom voeren wij het kalfje met de fles. Door de eerste biest te meten met een refractometer kan ik precies vaststellen wat de kwaliteit van de biest is en hoeveel het kalfje hiervan nodig heeft voor een optimale start. Onze verkoopautomaten moet ik weer bijvullen met verse zuivel, ook dit gebeurt elke dag omdat steeds meer mensen onze zuivel weten te vinden. Vanmiddag heb ik een afspraak in Heerenveen om zuivel weg te brengen naar Eurofins Food Testing voor controle van mijn producten en daarna ga ik kijken bij een bedrijf met transportkoeling voor onze bedrijfsbus. Als ik terugkom moet er nog kwark en karnemelk gemaakt worden voor 17.00 uur. Want dan is het tijd om te eten zodat we om 18.00 uur weer onze koeien kunnen melken.

Donderdag 30 juni

Vandaag is het zover, onze melkrobots worden geleverd door Lely. Nog een kleine twee weken installeren en afwerken voor we kunnen starten, we hebben er ontzettend veel zin in! We duwen de gedachte ‘Wat als we straks onze veestapel moeten halveren en onze hypotheek halveert niet? Hoe gaan we dit dan allemaal betalen?’ even naar de zijlijn. We gaan genieten van wat we nu gaan doen en heel hard strijden om onze passie/werk te mogen blijven doen!

Nieuws

menu