'Wat een cadeautje… ze vliegen in V-formatie weg' | Dagboek van Tilly Vriend van Groei & Bloei Meppel

Tilly Vriend in haar tuin.

Tilly Vriend in haar tuin. Foto: Wilbert Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig? Deze week is dat Tilly Vriend uit Wanneperveen. Ze nam afgelopen week afscheid als voorzitter van de Groei & Bloei Meppel.

Donderdag 16 maart

Een drukke dag. Vanavond Algemene Ledenvergadering Groei & Bloei Meppel, de avond dat ik afscheid neem als voorzitter. Acht jaar ben ik met veel plezier lid geweest van het bestuur en hebben we gezamenlijk talloze activiteiten georganiseerd.

Vanmiddag de stukken nog doornemen voor vanavond en dankwoord schrijven. De foyer van Ogterop is goed gevuld ; fijn dat de leden zo betrokken zijn. Collega bestuurslid Caroline Hendriksen houdt een fraaie speech om me te danken. Ik word verwend met bloemen en warm applaus.

Daarna een lezing door Heilien Tonckens, de onbetwiste deskundige op het gebied van Stinzenplanten. Ze kan boeiend vertellen over deze bijzondere groep planten, zoals holwortel, daslook, wilde tulp en boerenkrokus. Planten die in deze tijd van het jaar bloeien bij stinzen (ofwel steenhuizen). Op de stinzenflora monitor https://stinzenflora-monitor.nl/ kun je zien welke planten waar en wanneer bloeien.

Vrijdag 17 maart 2023

Vogelgezang wekt me op deze stralende zonnige dag. Vrijdagmorgen begint voor mij met een uurtje fitness in Meppel. Ik kom er altijd verkwikt vandaan. Daarna nog wat boodschappen doen voor het weekend. Tussendoor check ik de mail. De reisorganisatie waarmee we de tuinenreis van Groei en Bloei naar Limburg organiseren vraagt of ik nog even een mailing naar de deelnemers wil checken.

Lunchen achter het huis, met uitzicht op de tuin. Elke dag is er meer te zien, nu bloeien de lenteklokjes, verderop de kerstrozen en vroege narcissen. M’n handen jeuken om aan de slag te gaan. Nu even niet, na de fotograaf van de Meppeler Courant, komt spontaan een tuinvriend langs die vanwege het mooie weer een fietstochtje maakt.

Vrijdagavond is al meer dan 30 jaar gereserveerd voor ons favoriete tuinprogramma op de BBC, Gardeners World gepresenteerd door Monty Don. Wat kunnen die Britten dit toch goed. Als gepassioneerde tuiniers is het heerlijk te zien waar anderen mee bezig zijn in de tuin. Monty toont ons in z’n eigen tuin hoe hij de rozen snoeit, de tuinbonen plant en geeft ondertussen allerlei tips.

Zaterdag 18 maart

Neef Stefan met vrouw en tweeling van 2,5 komen op bezoek. Dankzij het prachtige weer kunnen we ze achter het huis in de zon ontvangen. De twee kleine jongens vinden de grote tuin heel spannend. Rennen rond over de paadjes, ontdekken steeds weer nieuwe hoekjes, kijken hun ogen uit, rapen takken op en vinden slakkenhuisjes. Zoveel energie. Reuze fijn om te zien hoe iedereen geniet. Als ze weer vertrokken zijn, zijn we allebei moe maar tevreden.

Zondag 19 maart

Bij het ontbijt met de zaterdagkrant het programma Vroege Vogels op de radio volgen. We horen dat er kraanvogels zijn gesignaleerd in de buurt van Appelscha. Die willen we ook zien. De kraanvogel is een van de meest elegante vogels; de manier waarop ze vliegen, elkaar het hof maken is van een ongekende schoonheid. Ik heb ze op verschillende plekken in de wereld gezien: in Spanje waar ze overwinteren, in Zuid-Afrika. De meeste indruk maakten ze op mij in Rajastan, India, waar we er in de woestijn naast het dorpje Kechan in de winter duizenden zagen. Al meer dan 150 jaar lang voeren de bewoners van het dorpje ze. Een indrukwekkend schouwspel, temeer omdat ze vlak voor je voeten landen. Maar ik dwaal af… Na het ontbijt gaan we naar de omgeving van ‘Oude Willem’ waar ze zijn gesignaleerd. Zonder succes. Dan maar een wandeling in het Drentsch Friese Wold. Het gebied ligt er prachtig bij. We horen de eerste veldleeuwerik, zien zelfs koereigers en waarachtig, wat is dat in de verte? Daar staan ze in de wei te foerageren. Wat een cadeautje…ze vliegen in V-formatie weg.

Maandag 20 maart

Vandaag begint de astronomische lente. Je kunt het je nauwelijks voorstellen, maar dag en nacht duren op deze eerste lentedag in de hele wereld even lang. Een koude dag voor klusjes binnen. Ik ben dan wel uit het bestuur, maar nog steeds webmaster van G&B en (zolang er geen opvolger is) maak ik de maandelijkse nieuwsbrief van de afd. en hou ik de website up to date https://meppel.groei.nl/

Dinsdag 21 maart

Met vrienden naar de tentoonstelling Het Veranderlijke landschap in de Fundatie in Zwolle. De schilderachtige IJsselgezichten van Voerman aangevuld met werken van tijdgenoten zoals Mondriaan en Toorop en hedendaagse interpretaties van het landschap en de relatie tussen mens en natuur. Een fascinerende tentoonstelling. Op de terugweg langs onze Drentse ‘Stins’ Dickninge, waar de bosanemonen en de holwortel uitbundig staan te bloeien. Pure rijkdom om op een dag zoveel moois te zien!

Woensdag 22 maart

Eigenlijk wil ik aan de slag in onze eigen tuin, De Vriendenhof. http://www.vriendenhof.nl. Er moet nog zoveel gebeuren. Maar het regent. Nieuwsgierig naar onze tuin? U bent welkom op de open dagen 18 juni en 10 september. Of naar andere open tuinen in Drenthe? Kijk dan op https://www.opentuinencarrouseldrenthe.nl/ Een initiatief van Groei en Bloei Drenthe.