Wat weet jij nog van het eindexamenvak Nederlands? Test hier je kennis | Examenvragen 2022

Wat weet jij nog van dit eindexamenvak? Foto: Pexels

De eindexamens zijn in volle gang. Ruim 188 duizend scholieren in Nederland brengen de komende twee weken door achter hun bureau en in de examenzaal. Maandagmiddag 16 mei deden de leerlingen van de theoretische leerweg eindexamen Nederlands. Wij publiceren tijdens de examens elke dag een examenvraag. Hoe zit het eigenlijk met jouw kennis van het vak Nederlands?

Maritza Leijenaar is docent Nederlands op het Stad & Esch Lyceum te Meppel. Zij heeft een eindexamenvraag uitgezocht die afkomstig is uit het examen dat de leerlingen maandagmiddag gemaakt hebben. Hieronder vind je een stukje tekst, dit is de uitleg die de examenleerlingen kregen om de vraag te kunnen beantwoorden. Daarna volgt de bijbehorende eindexamenvraag.


‘Als je taal leuk vindt, doe er dan wat mee!’

Samen maken we de wereld beter. We consumeren bewuster, scheiden vaker ons afval en doneren geld aan mensen in nood. Toch zijn er ook andere dingen die we kunnen doen: het delen van onze taal. Door in gesprek te gaan met nieuwe landgenoten leer je hen meer over onze taal en cultuur én maak je je eigenwereld een stukje groter. Word taalvrijwilliger!

Vraag 25: Volgens de advertentietekst heeft het werk van een taalvrijwilliger twee voordelen: één voor de taalvrijwilliger zelf en één voor de nieuwe landgenoten. Welk voordeel wordt genoemd voor de taalvrijwilliger en welk voordeel voor de nieuwe landgenoten? Noteer je antwoord en gebruik hiervoor maximaal 10 woorden.


Nieuws

Meest gelezen

menu