Wat weet jij nog van het eindexamenvak geschiedenis? Test hier je kennis | Examenvragen 2022

Wat weet jij nog van dit eindexamenvak? Foto: Pexels

De eindexamens zijn in volle gang. Ruim 188 duizend scholieren in Nederland brengen de komende twee weken door achter hun bureau en in de examenzaal. Vrijdagochtend 13 mei deden de leerlingen van de gemengde en theoretische leerweg eindexamen geschiedenis en staatsinrichting. Wij publiceren tijdens de examens elke dag een examenvraag. Hoe zit het eigenlijk met jouw kennis van het vak geschiedenis?

Willem Bijker is docent geschiedenis op het Stad & Esch Lyceum te Meppel. Hij heeft een eindexamenvraag uitgezocht die afkomstig is uit het examen dat de leerlingen vrijdagochtend gemaakt hebben. Hieronder vind je een stukje tekst, dit is de uitleg die de examenleerlingen kregen om de vraag te kunnen beantwoorden. Daarna volgt de bijbehorende eindexamenvraag.

Een nieuwe Grondwet

In december 1917 kreeg Nederland een nieuwe Grondwet. Dit werd in het hele land bekend gemaakt. In Den Haag deed de burgemeester dit op de trappen van het stadhuis. Nadat de burgemeester klaar was met zijn toespraak, sprak Troelstra het volk toe. Hij feliciteerde de mensen met het verkrijgen van een ‘nieuw wapen’ in de strijd voor meer gelijkheid tussen arm en rijk.

Vraag 8: Welk ‘nieuw wapen’ in de Grondwet bedoelde Troelstra?


Nieuws

menu