Waterschapsbelasting Drents Overijsselse Delta stijgt gemiddeld met 18 euro per huishouden. Hevige piekbuien en droogte nopen tot meer investeringen

Meer plensbuien en droogte nopen waterschap tot hogere investeringen. Foto Pixabay.nl

Huishoudens met een eigen huis in het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) betalen volgend jaar gemiddeld 18 euro per jaar meer.

Een alleenstaande huurder gaat ongeveer 12 euro per jaar meer betalen. Dit heeft het algemeen bestuur dinsdag 29 november vastgelegd. De verhoging wordt onder meer veroorzaakt door stijgende prijzen en investeringen om de gevolgen van langere periodes van droogte én hevige piekbuien op te vangen.

De prijsstijging is het gevolg van de huidige inflatie en toenemende energiekosten. Daarnaast wordt het werk van het waterschap steeds ingewikkelder door extremer weer, de hogere eisen aan schoon en voldoende water en de zuivering van rioolwater. Dagelijks bestuurslid en portefeuillehouder Financiën Herman Odink: „Omdat de uitdagingen waarvoor wij als waterschap staan steeds groter worden, ontkomen we helaas niet aan een tariefstijging. Ook al snappen we dat dit voor inwoners en bedrijven niet wenselijk is. Door te bezuinigen en reserves in te zetten, willen we de stijging van de tarieven in ieder geval zoveel als mogelijk beperken.”

Veranderende omgeving

Meer dan voorheen merkt WDODelta de gevolgen van de toenemende extremen in het weer. „We passen ons werk daar op aan. We investeren in maatregelen om zowel hevige piekbuien als periodes van langdurige droogte op te kunnen vangen”, licht Odink toe. „We doen ons best wateroverlast zoveel als mogelijk te voorkomen. Tegelijkertijd willen we water op voorraad hebben voor als het een tijd niet regent.”

Investeren in schoon water

Het waterschap is verantwoordelijk voor voldoende water en veilige dijken en blijft daarnaast ook hard werken aan schoon water in sloten, weteringen, kanalen en rivieren. Odink: „Dat laatste vraagt om grote investeringen in onze zestien rioolwaterzuiveringen. Zo zijn we volop bezig met een groot project op de rioolwaterzuivering in Echten om al het vervuilde water van huishoudens, bedrijven en industrie daar op een moderne en duurzame manier te zuiveren. Daarbij gaan wij het rioolslib verwerken tot groen gas.”

Nieuws

menu