'We hebben alle momenten verzameld die volgens ons beter konden in de show' | Dagboek van basgitarist Remco van Vugt

Remco van Vugt in de Broerenkerk in Zwolle. Foto: Wilbert Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig? Deze week is dat Remco van Vugt uit Meppel. Hij is sinds kort basgitarist van de band Vangrail.

Woensdag 22 februari

Om 00.00 speel ik net de laatste noot van Vangrail show in Son en Breugel. Onze tweede set eindigt en daarna komen nog alle bedankjes van het afgelopen carnaval. Nadat het feest is afgelopen ruimen we op en stappen we in de bandbus. Met z’n vijven rijden we terug en uiteindelijk kom ik om 03.30 aan bij mijn huis in Meppel en ga meteen naar bed na een lange dag. Wanneer ik rond de middag wakker word maak ik me snel klaar om naar school te gaan. Er staat een repetitie gepland met het jazzkwintet waar we eigen muziekstukken mee spelen. Terwijl we aan het repeteren zijn vraagt een vriend of ik mee wil naar “de kring” vanavond. De kring is een jamsessie in Amsterdam waar veel jazzliefhebbers en muzikanten heen gaan om met elkaar muziek te maken. Die avond is toevallig mijn contrabasdocent onderdeel van de openingsband voor de jamsessie dus het is heel leuk om hem ook te zien spelen. Dus na een avond vol met energieke jazzmuziek ga ik weer gemotiveerd naar huis om weer meer te gaan studeren.

Donderdag 23 februari

Op donderdag heb ik ’s middags een repetitie met het Igor Herstel Trio. Dit is een jazztrio met twee goede vrienden van mij en ik speel daar contrabas. Die twee vrienden waren gister ook bij de kring dus we spreken elkaar nog even over wat we ervan vonden en gaan daarna bezig met een aantal nieuwe stukken. We hebben net een EP opname achter de rug, dus we hebben ook plannen gemaakt en gekeken waar we ons de komende tijd op willen focussen. In de avond heb ik thuis nog wat tijd om te studeren en ook aan mijn verslagen te werken.

Vrijdag 24 februari

Vrijdagochtend neem ik vaak de tijd om de les van vanmiddag even voor te bereiden want elke vrijdag geef ik samen met mijn huisgenoot les op het Vechtdal College in Dedemsvaart. Op deze middelbare school draaien wij een musicalproductie, dit jaar Annie de musical. We hebben het zo verdeeld dat ik verantwoordelijk ben voor de muziek en het zingen en dat hij de scenes regisseert en dat is een hele fijne samenwerking. Het is ook altijd super leuk om samen met de kinderen te zingen en het zelfvertrouwen te zien groeien door het jaar heen. Na he lesgeven zijn we weer terug naar Meppel gereden om te eten en naar de sportschool te gaan. Het was ondertussen al wat later maar ik had nog afgesproken met een vriendin om naar een jamsessie in Hoogeveen te gaan. Dit was voor mij de eerste keer dat ik daar was maar het was echt heel gezellig en er waren erg goede muzikanten aan het spelen.

Zaterdag 25 februari

Zaterdagochtend was ik vrij en heb ik heerlijk uitgeslapen. Halverwege de middag heb ik mijn basgitaar weer ingepakt om met Vangrail naar Dordrecht te gaan. Het feest in Dordrecht was een besloten partij waar ook Dj’s draaiden dus toen we om 19.00 uur waren opgebouwd hadden we nog 2,5 uur pauze voor we moesten beginnen. Tussendoor zijn we nog even Dordrecht in gegaan om te kijken hoe het was en kwamen we nog in een heel gezellig café terecht. Dus na daar wat koffie gedronken te hebben en een stukje gewandeld te hebben gingen we terug naar het optreden. Daar speelden we twee sets van een uur. Het publiek was erg enthousiast en reageerde veel op de band, dat was tof! Rond middernacht was het afgelopen. Nadat we snel hadden opgeruimd zijn we gelijk de bus ingestapt want van Dordrecht was het nog een heel eind rijden. Aan het einde van de rit moest ik nog een half uurtje van de carpoolplek zelf rijden en was ik uiteindelijk om 04.30 thuis.

Zondag 26 februari

Vandaag heb ik heerlijk uitgeslapen en was ik overdag vrij dus ik kon even bijkomen van de afgelopen dagen. ’s Avonds had ik nog wel afgesproken met wat vrienden om samen te eten en daarna naar een worshipavond te gaan in Zwolle. Er was een worshipavond van “Worship Collective” die organiseren avonden die volledig in het teken staan van met muziek god aanbidden wat mij heel erg aanspreekt. Vanavond was er geen spreker dus dat geeft dan heel veel tijd om te zingen en te bidden wat ik heel fijn vind. Na de dienst hebben we nog even gezellig na gekletst en toen ging ik weer naar huis.

Maandag 27 februari

Vandaag heb ik gerepeteerd met het Igor Herstel Trio aangezien het vakantie is zijn veel ruimtes op school vrij. Dus deze week gaan we elke dag oefenen om nog meer op samenspel te focussen en weer nieuwe stukken te kunnen leren. De fotograaf voor dit artikel kwam ook langs op het conservatorium en uiteindelijk hebben we een mooie foto kunnen schieten in de Broerenkerk. Rond etenstijd ben ik naar een vriendin toe gegaan. We hebben samen gekookt en hebben heerlijk bijgekletst.

Dinsdag 28 februari

Vandaag was een rustige dag want er stond alleen een repetitie met het Igor Herstel Trio gepland. Na 3 uur repetitie was ik dus alweer klaar met mijn afspraken maar ik voelde me ook niet heel erg fit. Dus na de repetitie ben ik naar huis gegaan en heb ik de rest van de dag wat administratiewerk gedaan en ik heb een aantal concerten gekeken.

Woensdag 1 maart

De laatste dag van mijn dagboek begon voor mijn doen best vroeg. Ik had om 9 uur afgesproken op het conservatorium om te gaan repeteren met het Igor Herstel Trio. Deze repetitie ging erg goed dus ik ging daarna vol energie door naar Friesland om daar met Vangrail te repeteren. ’s Middags hebben we alle momenten verzameld die volgens ons beter konden in de show. De komende maand hebben we de tijd om dat allemaal op te lossen en te veranderen zodat in het hoogseizoen de show zo goed is als wij het kunnen maken. Om 17 uur waren we ongeveer klaar en ging iedereen weer naar huis. In de avond ben ik nog even naar de sportschool geweest met mijn huisgenoot en hebben we samen nog wat muziek geluisterd.

Nieuws

menu