The Climate Miles doet Meppel aan om aandacht te vragen voor het klimaat. 'We lopen om een verhaal te vertellen'

Ondanks de kilometers die ze in de benen hebben, arriveert de groep van zo’n zestig wandelaars maandag aan het eind van de middag uiterst vrolijk aan de Gasgracht. Bij enkelen gaat gejuich op als ze onder het spandoek van The Climate Miles door lopen. Het teken van de finish van deze dag.

Marjan Minnesma, directeur Urgenda, en Alex van Oost bij het spandoek van The Climate Miles.

Marjan Minnesma, directeur Urgenda, en Alex van Oost bij het spandoek van The Climate Miles. Foto: Wim Goedhart

Weer hebben ze er een dag opzitten. Een dag voor het goede doel: aandacht vragen voor het klimaat. Maandag ging de tocht, die op 6 oktober startte in Groningen en op 30 oktober eindigt in Glasgow waar de klimaatconferentie van de Verenigde Naties plaatsvindt, van Hoogeveen naar Meppel. Startend bij het Alfa-college in Hoogeveen en eindigend bij NICE, het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie Meppel in de Gasfabriek.

De wandeltocht is een initiatief van Urgenda, een organisatie voor innovatie en duurzaamheid. Een kleine club diehards loopt alle dagen mee, per dag zijn er lokale en regionale deelnemers die het onderwerp dusdanig belangrijk vinden dat ze middels een tocht van zo’n 25 kilometer met de benenwagen graag hun steentje bijdragen. Zoals maandag wethouder van Meppel Jaap van der Haar en GroenLinks-raadslid Anouk de Vlieg de wandelschoenen hebben ondergebonden om (een deel van) de tocht mee te lopen.

Voor Marjan Minnesma, directeur en oprichter van Urgenda, was Groningen het startpunt en zal Glasgow het eindpunt zijn. „Ik heb mijn ritme gevonden. Het was weer mooi weer vandaag. Ik heb een prachtig deel van Drenthe gezien”, aldus Minnesma, die zelf uit Noord-Holland komt. Over het doel van de wandeling zegt ze: „Ik maak me heel erg ongerust over het klimaat. Als we niks doen, wordt het de tweede helft van deze eeuw niet zo gezellig.”

Projecten van NICE

In de Gasfabriek worden de sportievelingen ontvangen door Alex van Oost, directeur-bestuurder van NICE. „We werken aan een circulaire economie, jullie kunnen hier natuurlijk niet ontbreken”, aldus Van Oost. De wandelaars krijgen een korte uitleg over de projecten van NICE gevolgd door een proeverij van regionale producten. Als voorbeeld van de circle of food wordt een saucijzenbroodje van insecten geserveerd.

Marjan Minnesma is blij dat ze bij haar ex-collega Alex van Oost terecht kan en hoort de woorden van hem met groot genoegen aan. Zo blijkt dat veel meer mensen het belang van het klimaatprobleem onder ogen zien. Maar de inspanningen zijn onvoldoende, vindt Minnesma.

In het Klimaatakkoord van Parijs hebben 195 landen afgesproken om in 2050 de stijging van de gemiddelde wereldtemperatuur te beperken tot 1,5 graad Celsius. „We zijn nu vijf jaar verder en als ik zie wat er gebeurt, vraag ik me af of we die doelstelling wel serieus nemen. We moeten niet nog dertig jaar wachten. We kunnen er komen, maar dat vereist een enorme aanpak. De overheid kan niet alles over de schutting gooien. Ik zeg niet dat we morgen allemaal onze cv moeten verkopen, maar we moeten wel zorgen dat over tien jaar overal zonnepanelen liggen en elektrische auto’s rijden.”

Oplossingen zijn er al

„Wij lopen om dit verhaal te vertellen. De oplossingen zijn er. We zijn al langs een enorm drijvend zonnepanelenpark gelopen en kwamen vandaag langs de nieuwbouw van het ziekenhuis in Meppel, het eerste volledig elektrische ziekenhuis van Nederland”, gaat ze verder. „Lopen is een mooie vorm. Elke vijftien minuten loop je naast iemand anders, je staat nooit met je mond vol tanden. Als je zelf even stil bent, hoor je één groot geroezemoes. Mooi om te zien is ook dat mensen van verschillend allooi meelopen. Dat geeft ook aan dat het leeft. Ik ben ervan overtuigd dat de oplossingen voor het klimaatprobleem er zijn. We kunnen niet meer rustig aan doen. Er is nu leiderschap vanuit Den Haag nodig.”