'We proberen echt een huiselijke sfeer te creëren, zodat iedereen zich wel op zijn/haar gemak voelt | dagboek van Iris Brinkman

Iris Brinkman Foto: Wilbert Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Iris Brinkman uit Nieuwleusen. Ze werkt bij jeugdzorginstelling de Ruijtershoeve in Staphorst als jeugdzorgwerker/mentor.

Zaterdag 6 november

Om half 8 ging de wekker. Mijn vriend ging bezig met de overkapping met mijn vader en ik moest werken, dit weekend had ik dienst. Ik werk bij jeugdzorginstelling de Ruijtershoeve als jeugdzorgwerker/mentor. Ik werk op een groep met jongeren tussen de 13 en de 17, die door allerlei omstandigheden (tijdelijk) bij ons op de groep wonen. We werken hierbij aan doelen die verschillen per jongere en zijn/haar omstandigheden. Soms is het uiteindelijke doel dat ze weer thuis gaan wonen, bij anderen kijken we hoe we ze op hun 18de verder kunnen helpen. Daarnaast proberen we ook echt een huiselijke sfeer te creëren, zodat iedereen zich wel op zijn/haar gemak voelt en ze zich thuis kan voelen.

Vandaag was er maar één jongere aanwezig, sommigen gaan in het weekend naar huis. We hebben samen boodschappen gedaan, wat spelletjes gedaan en ik heb een rondleiding gedaan voor een mogelijk nieuwe aanmelding. Ik ging iets eerder weg omdat ik een volleybalwedstrijd had om 4 uur. Ik volleybal sinds kort bij Ouvol is Oudleusen. Eerder volleybalde ik bij VCR (Ruinerwold), maar ik woon nu sinds een jaar in Nieuwleusen.

Ouvol was daardoor qua afstand een stuk dichterbij en zo hoop ik wat meer sociale contacten in deze omgeving op te doen. Helaas hebben we verloren, maar het is een erg nieuw team en we hebben goed gespeeld! We zijn daarna met het team wat wezen eten bij Mansier in Oudleusen en ik heb de rest van de avond met de hond op de bank gelegen. Normaal ga ik ook wel weg op zaterdagavond, maar omdat ik dit weekend moest werken, ben ik een avond thuis gebleven.

Zondag 7 november

Vandaag had ik slaapdienst, dus heb ik rustig aan gedaan voor ik moest werken. Met de hond gewandeld, wat schoongemaakt en een boek gelezen. Om 3 uur moest ik beginnen, en ik had dienst tot half 10 de volgende dag. Het was zondag, dus hebben we rustig aan gedaan, want dan hoeft er niet zoveel. Eén jongere kwam terug van het weekendverlof en beide jongens hebben daarna een rustige avond op de bank gezeten. In principe kun je ‘s nachts gewoon slapen, de jongeren kunnen bij je komen als er iets is, maar vaak slapen ze ‘s nachts door. Ik slaap zelf wel altijd heel licht, omdat ik toch alerter ben dan anders. Echter toch lekker geslapen deze nacht!

Maandag 8 november

Ik werd wakker op het werk rond een uur of 6 en heb tot half 10 gewerkt. De jongeren worden opgehaald door taxi’s of gaan zelfstandig met de bus naar school. Het is voor de jongeren fijn dat alle scholen weer open zijn, vorig jaar bracht het veel onrust toen de scholen dicht moesten, waardoor er op ons als werknemers ook een beroep gedaan werd om meer te werken, omdat er gewoonlijk overdag geen dienst aanwezig is. Thuis heb ik met de hond geknuffeld en gewandeld en ik ben begin van de middag even bij mijn moeder op bezoek geweest, in de Wijk. Hierna door naar een kraambezoek bij een vriendin in Dwingeloo.

Op vakantie op Ibiza heeft mijn vriend mij ten huwelijk gevraagd! Daarom kwam er vanavond iemand langs om wat bruiloftsdingen te bespreken voor volgend jaar, heel leuk om dat samen te plannen!

Dinsdag 9 november

Vandaag had ik wederom slaapdienst. In de ochtend doe ik dan meestal rustig aan thuis en ik heb een groot stuk gewandeld met de hond.

De slaapdiensten doordeweeks zijn iets drukker dan in het weekend. Elke dag kookt er één jongere (in samenwerking met de begeleiding) en daarnaast moeten bepaalde taken gedaan worden (voornamelijk huishouding, huis netjes houden en opruimen na het eten). Elke jongere heeft een eigen dag dat hij zijn/haar kleren gaat wassen en zijn kamer schoonmaakt. Verder zorgen we dat de jongeren ook beweging krijgen elke dag, door ze te motiveren om samen bijvoorbeeld te voetballen of een rondje te wandelen. Wanneer nodig helpen we ook met huiswerk, momenteel komt dit alleen weinig voor.

Woensdag 10 november

Na de slaapdienst had ik vandaag teambuilding en hebben we dingen besproken die spelen in het team. Ik moest daarna nog wat dingen doen voor een jongere waar ik mentor voor ben, zoals bellen met ouders en/of dingen regelen met de gemeente.

In de middag ben ik met een vriendin en de honden wezen wandelen in het bos. Dit probeer ik veel te doen, omdat Maxx dan lekker kan rennen en spelen. Maxx is een zwarte labrador, gekruist met rottweiler en Ridgeback, van 5 jaar oud. Wij hebben hem nu iets meer dan een jaar geleden overgenomen van mensen die een ander huisje voor hem zochten. Het is enorm fijn om een maatje in huis te hebben en het is een schat van een beest. Inmiddels kan ik hem al niet meer wegdenken uit ons leven. ‘s avonds ben ik in bad geweest en heb ik boek gelezen, voordat ik op tijd naar bed ging.

Nieuws

Meest gelezen