'We werden stil van de koorzang in samenwerking met Crescendo. Overweldigend' | dagboek Lucina Bolding uit Nijeveen, regisseur van Johan van den Kornput

Lucina Bolding. Foto: Martijn Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Lucina Bolding uit Nijeveen. Ze is regisseur van de productie van Johan van den Kornput in Steenwijk op 9, 10 en 11 september.

Vrijdag 2 september

Gisteren de hele dag de kleinkinderen, gezellig. En ‘s avonds nog een optreden in Sneek met Twee recht twee averecht, dus vandaag even bijkomen en rustig opstarten met het krantje en een puzzeltje onder het genot van een lekker bakkie koffie.

Daarna het script van Johan van den Kornput bijwerken op de ‘loopjes en zitjes’ van de acteurs en de elastieken banden maken, waar de zenders aan gehangen worden, zodat we geen stress hebben van loshangend apparatuur bij het omkleden.

’s middags naar Steenwijk om in de Grote kerk mee te denken met de mannen van Meenthe over de opbouw van het podium.

Er moet nog veel gebeuren en al doende kunnen we een en ander overleggen.


Zaterdag 3 september

Iedereen is om 9.00 uur in de kerk aanwezig om de hele dag te repeteren. Het is de eerste keer dat we op locatie kunnen spelen en dat is even wennen. De kostuums passen, want uiteraard zijn er altijd nog ‘dingetjes’ die anders moeten. Maar wat zijn ze prachtig.

De opkomst van Johan van den Kornput is enorm. Hij struikelt met harnas en al over zijn eigen wapen en knalt languit over het podium. Nadat er beweging kwam in het harnas en we uitgelachen waren konden we verder met het programma.

Om 18.00 uur komen er thuis drie kleinkinderen logeren, die overigens geen idee hebben dat oma ongelooflijk aan de latten is. Natuurlijk moet er skipbo gespeeld worden en ik verlies, ondanks mijn vals spelen, wederom. Ik houd het op vermoeidheid…. De kinderen op sufheid.

Als het spul op bed ligt en er ook nog eens is voorgelezen, gaan de benen op tafel. Hehe… eindelijk rust.


Zondag 4 september

Na behoorlijk wikken en wegen hebben we ons geschaard onder de camperaars, die hun camper de hele dag langs het kanaal in Giethoorn zetten. Als een grijs bloemkolenveldje zaten we langs de kant om alle luxe van Nederland, maar ook Duitsland, aan ons voorbij te zien varen. Kortom een dag lezen, drinken, eten, kijken en bekeken worden, slapen, zwaaien en doeg roepen….

En ondanks het feit dat sommigen beweerden dat het niks voor ons was…. Het was zoooo relaxed! Zelfs nog een pier leren zwemmen (zonder vergunning).


Maandag 5 september

De dag gestart met mijn wandelrondje… het was direct al warm pfff... Later op de fiets naar Steenwijk voor de afspraak van 11 uur met de mannen van de Meenthe. Daarna even langs mijn moeder. Ze was in aanraking geweest met corona dus snel weer wegwezen.

Om 14.00 uur een telefonische afspraak met Claartje van Dokkum, de dirigente van Cantica Sacra. We kunnen het goed met elkaar vinden en hebben een gezamenlijk doel; een prachtige en verrassende voorstelling neerzetten.

18.30 uur weer aanwezig in de kerk voor een gezamenlijke repetitie. Ook Crescendo sloot aan en eerlijk is eerlijk, we werden stil van de koorzang in samenwerking met Crescendo. Overweldigend.

22.45 uur weer op het honk.


Dinsdag 6 september

Hoofdpijn, buikpijn, rugpijn… het zal toch niet? Ben je gek…. 2 paracetamolletjes en door.

Er moet nog een ‘nat pak’ gemaakt worden dus aan de slag. De fiets nog even naar de maker gebracht, want ik heb er een spaak uit gejakkerd.

Tussen de middag maar warm eten, want vanmiddag staat een optreden met de Kakmadammen op het programma. Samen met Janet gezellige liedjes zingen voor een groepje mensen. Van Corry Konings tot Elvis.

Vanavond zouden we weer bij elkaar komen met Wakker Nijeveen, maar dat is door buikgriep van Harry gecanceld. Jammer want het is altijd gezellig met de mannen. De ideeën vliegen dan over de tafel en worden door mij gevangen en opgeschreven.

We zijn al tot de conclusie gekomen dat we het programma, wat zo goed als klaar was, van vorig jaar echt niet kunnen doen. Het wordt afgeschreven als: achterhaald.


Woensdag 7 september

Wederom opgestart met krant en koffie. Heel veel appjes beantwoord. Een extra grote ronde gewandeld en nog even aangewipt bij een wandelvriendin, die met haar knie in de lappenmand ligt.

Vandaag verder richten op de Kornput en mijn tekst. Al wandelende heb ik nog wat gekkigheid verzonnen. Mijn fiets weer opgehaald en even naar Meppel gefietst. In de loop weg nog een jurkje voor weinig gescoord. Goed voor mijn snelle ‘stofwisseling’.

En je zou het bijna vergeten, maar ik heb het huis gepoetst. Niet dat daar iemand anders van wordt maar toch…


Donderdag 8 september

Vannacht 00.48 uur toch nog even naar beneden en een aanvulling geschreven voor mijn rol als bakkersvrouw.

En vanmorgen? Ja hoor..., ze staan in rijen van twee voor me klaar, de zenuwen, maar ze gaan dr an. Vanavond de generale repetitie. Het komt goed, ik weet het zeker want het zijn allemaal toppers van spelers.

Nieuws

menu