Wereldberoemde lading naar silo Agrifirm | Meppelerdiep

Bedrijfsgebouwen van de CLM uit de periode 1935-1938. Op de voorgrond loopt een man met een handkar op het terrein De Bult, in de richting van het Molenpad. De schepen liggen in een later gedempt deel van het Oude Diep (vanaf het Meppelerdiep tot aan het Molenpad). Foto: Archief Mediahuis Noord

In de serie Meppelerdiep speelt nostalgie een prominente rol. Actuele gebeurtenissen worden geplaatst tegen het decor van het verleden. Met foto’s van toen en nu. Vandaag: Het eerste schip uit Oekraïne is in ons land gearriveerd met lading voor Agrifirm.

Sinds jaar en dag bepalen de silo’s van de voormalige Coöperatieve Landbouwersbank (CLM), thans Agrifirm, in belangrijke mate de skyline van Meppel. Enkele andere hoge bedrijfsgebouwen van veevoederbedrijven en dochteronderneming De Kievit van FrieslandCampina werken mee aan het dynamisch panorama dat Meppel van verre uitstraalt. Mooi of niet: daarover valt te twisten. Het is een gegeven waarover men zich buiten Meppel waarschijnlijk niet erg druk maakt. Het is geen nieuws, je vindt over het stedenbouwkundig imago van Meppel geen letter in de kranten.

Oekraïne

Tot afgelopen zaterdag. Op die dag werd een van de silo’s van Agrifirm in Meppel plotseling landelijk nieuws. Na een reis van twee weken uit oorlogsgebied bereikte de Petrel S als eerste schip uit Oekraïne havenstad Amsterdam.

De oorlog die Rusland heeft ontketend tegen Oekraïne betekende dat de havens aan de Zwarte Zee werden afgesloten. Oekraïne is een van de belangrijkste graanexporteurs in de wereld. Hongersnood in Afrika en op andere continenten dreigde. Onder aanvoering van de Verenigde Naties en met diplomatieke ondersteuning van Turkije bereikten Rusland en Oekraïne eind juli een overeenkomst: het Graanakkoord. Schepen vanuit de belegerde havens mochten via de Bosporus graan vervoeren. Zeemijnen werden opgeruimd, inspecties georganiseerd. De importerende landen haalden opgelucht adem. Een voedselcrisis in de wereld kon ternauwernood worden afgewend.

Kippenvoer

De Petrel S lag zaterdag afgemeerd in de Amsterdamse Vlothaven. Het schip heeft echter geen graan vervoerd. Een grijper loste een lading korrels vanuit de Petrel S naar het binnenschip de Nescio, uit Ouderkerk aan den IJssel. Ook andere binnenschepen voeren naar het kraanponton om hun ruimen te vullen. Er was in totaal 16.000 ton lading gearriveerd. Van wat? Te zien waren bruine staafjes van in elkaar geperste vezels. Geen grondstof voor heerlijk versgebakken brood, maar bestemd voor veevoederbedrijven.

Een woordvoerder van Agrifirm stond geduldig een verslaggever van de Volkskrant te woord. De journalist was een kijkje komen nemen in de Amsterdamse haven, nieuwsgierig naar het eerste zeeschip dat de verre reis vanuit Oekraïne had ondernomen. Landelijk nieuws.

De aangevoerde grondstof wordt in een van de silo’s van Agrifirm in Meppel verwerkt tot kippenvoer. Het Graanakkoord tussen Rusland en Oekraïne, dankzij de bemiddeling van VN-secretaris-generaal António Guterres, is dus ook een kippenvoerakkoord. In ons land worden miljoenen kippen gehouden, onder meer voor de beruchte kiloknallers uit de supermarkten die ook hun weg vinden naar het buitenland. Ook een mals kippetje stilt de honger van miljoenen mensen.

Zonnebloemen

De lading van de Petrel S is dus geen graan, maar zonnebloemschroot dat door Agrifirm wordt verwerkt tot hoogwaardig kippenvoer. Het schroot is een restproduct dat achterblijft bij het uitpersen van de zaden voor zonnebloemolie, aldus de woordvoerder van Agrifirm. De zonnebloemen groeiden tot voor kort vredig op de glooiende velden tussen Odessa en Mikolajiv, niet ver van de huidige frontlinie in het zuiden van Oekraïne, weet de Volkskrant te melden. Rondom Cherson is het Oekraïense leger een tegenoffensief begonnen tegen de Russische troepen.

Vanuit de omgeving van Odessa naar een mengvoerfabriek van Agrifirm in Meppel. Het is de vraag of de Meppeler silo’s in hun langjarige geschiedenis ooit zo’n wereldberoemde lading te verwerken hebben gekregen?

Landbouwersbank

Een geschiedenis die begint in 1909 in Meppel toen de Coöperatieve Landbouwersbank en de Handelsvereniging werden opgericht. Doel was de gemeenschappelijke inkoop van landbouwbenodigdheden en de bevordering van de afzet van landbouwproducten. De bedrijfspanden werden gebouwd langs het Meppelerdiep. Later werd de Handelsvereniging uitgebreid met een veevoederfabriek, graansilo’s en kunstmestloodsen.

Het oorspronkelijke werkgebied in Drenthe en een deel van Overijssel werd tussen 1960 en 1970 uitgebreid, dankzij enkele fusies. De naam werd gewijzigd in Coöperatieve Landbouwbank Meppel (CLM). In 1990 kwam er een grote fusie en werd de naam Aan- en verkoop Coöperatie Meppel (ACM). Na een nieuwe fusie in 2002 werd de naam Agrifirm geïntroduceerd. Al die jaren was het hoofdkantoor in Meppel gevestigd. Vanuit de directeurskamer - waar achtereenvolgens de heren Frits Hiddingh, Klaas Steenbeek en Ton Loman kantoor hielden - was er het mooiste uitzicht in Meppel: een vrije blik op de Drentse Hoofdvaart, in de richting van het Meppelerdiep. Dat deze heren zich op hun dagelijks werk konden concentreren en niet constant werden afgeleid, is tot op de dag van vandaag een mysterie.

In 2010, na weer een fusie, werd het hoofdkantoor verplaatst naar Apeldoorn. De van oorsprong Meppeler coöperatie was inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste land- en tuinbouworganisaties van ons land. En is naar verluidt een stille sponsor van de boerenprotestacties.

De directeurskamer met het mooiste uitzicht in Meppel staat sindsdien - naar alle waarschijnlijkheid - leeg.

Nieuws

menu