Wijtze Valkema uit Meppel is illustrator en muzikant. En heeft een voorliefde voor de manier van zeefdrukken in de jaren ’50 en ’60

Veelzijdigheid, deze karaktereigenschap past goed bij Wijtze Valkema (38). De Meppeler is zijn carrière begonnen als grafisch vormgever, maar legt zich nu vooral toe op illustreren. Naast digitaal tekenen is muziek zijn andere grote liefde. Het meest is hij in zijn element als hij beide kunstvormen kan combineren.

Wytze Valkema treedt ook op onder de artiestennaam S. Lois.

Wytze Valkema treedt ook op onder de artiestennaam S. Lois. Foto: Wilbert Bijzitter

Wijtze heeft zijn ontwerpstudio Drip for Drip aan huis. In die ruimte, waar vroeger een rijschool haar theorielokaal had, staat nu zijn bureau met daarop een groot beeldscherm. Daarop laat hij een tekening gezien van een Fransman op een fiets. „Deze opdracht heb ik pas voor de kinderpagina van de EO-gids gemaakt”, vertelt Wijtze. Aan de betonnen wanden heeft hij een paar door hem vormgegeven en geïllustreerde platenhoezen en een T-shirt opgehangen. Als kind al tekent Wijtze graag. „Ik begon met het natekenen van stripboeken”, vertelt de geboren Assenaar. Van het beroep van grafisch vormgever heeft hij dan nog nooit gehoord. Totdat een collega tijdens een zomerbaantje in een magazijn hem vraagt: „Is grafisch ontwerpen niet wat voor jou?” Wijtze verdiept zich in dit beroep en besluit de vakopleiding aan het Deltion College in Zwolle te gaan volgen.

Nieuws

Meest gelezen