Woonboten en woonhuis ontruimd na grote brand bij recyclingbedrijf Talen in Meppel

René Wiegmink - Wiegmink Media

Meppel - Zo’n tien personen hebben in de nacht van woensdag op donderdag hun woonboot en woning moeten verlaten, nadat er iets voor één uur die nacht een brand werd ontdekt op het terrein van recyclingbedrijf Talen aan de Hesselterlandweg in Meppel.

Vanwege de grote droogte in de partij afval is er door de brandweer vlot opgeschaald naar het sein ‘grote brand’ en zijn er diverse waterwagens uit Overijssel en Drenthe ter plaatse gekomen.

De brandweer heeft kunnen voorkomen dat deze brand zich uit zou breiden. Veiligheidsregio Drenthe laat via Twitter weten dat het nablussen naar alle waarschijnlijkheid nog de hele dag gaat duren. Voor de bluswerkzaamheden is onder andere een kraan ter plaatse gekomen om de bult met afval uit elkaar te trekken.

Woordvoerder Jacco Rodermond van veiligheidsregio Drenthe vertelt dat de brand is ontstaan in een berg met hout. Naast de partij hout, is er ook brand ontstaan in een grote bult met autobanden.

Rookontwikkeling

Over de oorzaak is nog niets bekend, hier zal nader onderzoek naar worden gedaan. Voor zover nu bekend is er niemand bij de brand gewond geraakt. Door de politie zijn diverse wegen afgesloten vanwege de rookontwikkeling.

Omwonenden maken zich al langdurige zorgen over het bedrijf, welke regelmatig de regels zou overtreden. De gemeente heeft het bedrijf al vaker een dwangsom van tienduizenden euro’s opgelegd vanwege, onder meer, brandgevaar.

De brandweer verwacht nog de hele dag bezig te zijn met blussen. Er is volgens de gemeente 'op dit moment geen direct gevaar voor de volksgezondheid '.

De Steenwijkerstraatweg is afgesloten vanwege de brand . Dit zorgt voor veel vertraging via de Bekinkbaan en de Burgemeester Knopperslaan/Ceintuurbaan.

In december vorig jaar woedde er bij Talen Recycling in Stadskanaal een grote brand. Ook daar stond een grote stapel afval in brand. Het duurde een week om die brand te blussen. Die brand leidde toen tot een ruzie tussen Talen en de provincie.