Xella Nederland (met een vestiging in Meppel) is ‘Havenondernemer van het Jaar’

Bedrijfsleider Roelof Sietses.

Bedrijfsleider Roelof Sietses. Foto: Martijn Bijzitter

Xella Nederland, met een vestiging in de Sethehaven in Meppel, is in Zwolle uitgeroepen tot ‘Havenondernemer van het Jaar’.

Daarmee is het bedrijf de opvolger van Jan Mark Oosterhuis van Op- en overslag Meppel. De bekendmaking gebeurde tijdens het jaarlijkse Havendiner Port of Zwolle.

De prijs werd uitgereikt door Aukje de Vries, staatssecretaris Ministerie van Financiën. Roel Sietses van Xella, nam de Award in ontvangst. Xella Nederland is gespecialiseerd in de productie van onder andere cellenbetonblokken, scheidingswand- en cascopanelen, blokelementen en dak- en wandplaten.

Xella hoopt door anders te kijken naar het logistieke transport om de CO2-uitstoot te verminderen. Het bedrijf had een voorname rol om een directe lijndienst tussen Meppel en Denemarken op te zetten. Over enkele dagen wordt het eerste shortseaschip geladen in Meppel. Begin april wordt het schip in Denemarken gelost. Deze directe lijndienst draagt bij aan het terugdringen van CO2-uitstoot.

Daarnaast speelde Xella een rol in de lobby voor de verbreding en verdieping van het sluiscomplex in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand. De directe zeeverbinding maakt Port of Zwolle aantrekkelijker voor shortseaschepen.

Burgemeester

Het openingswoord bij het Havendiner kwam van burgemeester Richard Korteland van de gemeente Meppel, een van de drie aandeelhouders van Port of Zwolle. Zijn boodschap was duidelijk: Port of Zwolle heeft de ambitie om de haven van de toekomst te worden en daar is samenwerking voor nodig. Samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs.