YouTube-kanaal toont aan de vooravond van Bevrijdingsdag de verborgen verhalen van Zuidwest-Drenthe. Drie video's met sporen uit de oorlog

Stadsgids Jan Vos in de Jodensteeg in Meppel.

Stadsgids Jan Vos in de Jodensteeg in Meppel. Foto: Zuidwest Drenthe - Verborgen verhalen | Sporen uit de Oorlog

Eind deze week is het zover. Dan vieren we op 5 mei Bevrijdingsdag. De avond ervoor staan we stil bij de mensen die de oorlog niet hebben overleefd. In de aanloop naar deze twee dagen heeft het YouTube-kanaal Zuidwest Drenthe een aantal interessante video’s online geplaatst. Zo vertelt stadsgids Jan Vos over de Joden in Meppel en laat Jelle Kootstra overblijfselen zien van het Duitse vliegveld in de omgeving van Havelte.

Ga wandelen of fietsen op het Holtingerveld en zie met eigen ogen de sporen die de ijstijd en Tweede Wereldoorlog achterlieten in dit natuurgebied. Maar weinigen weten dat de Duitsers hier in de oorlog een vliegveld hebben aangelegd of beter gezegd laten aanleggen door arbeiders uit het werkkamp. Bomkraters, voormalige hangars, een start- en rolbaan, het is nog allemaal zichtbaar. Jelle Kootstra heeft zich verdiept in de indrukwekkende geschiedenis en mag zich ondertussen wel specialist noemen. Bekijk zijn verhaal in deze video.

Zuidwest-Drenthe heeft vele verborgen verhalen. Het Joods verleden in Meppel is zo’n verborgen verhaal. Stadsgids Jan Vos neemt de kijker mee door de historie van de Joden in Meppel.

Ook het onderduikershol in de bossen bij Diever komt in een video aan de orde. Fred Jansen van de Historische Vereniging Diever vertelt over deze ondergrondse schuilhut uit de Tweede Wereldoorlog. Deze werd voornamelijk gebruikt door verzetsstrijders en geallieerde piloten om zich te verbergen voor de Duitsers. Het hol werd ook wel De Wigwam genoemd. Na de oorlog werd de hut zoveel mogelijk in de oude staat hersteld, en kwam er een gedenksteen met namen van de acht slachtoffers. Daarna werd de hut in de loop der jaren door Natuurmonumenten en de Historische Vereniging Diever diverse malen gerestaureerd. Bekijk de video die in samenwerking met de Historische Vereniging is gemaakt. Een verborgen verhaal van een verborgen onderduikershol in de bossen van Zuidwest-Drenthe.

Meer video’s zijn te vinden op: https://www.youtube.com/@zuidwestdrenthe/videos