Zomerpakkettenactie Buurtgezinnen en Stichting Present verbindt inwoners van Meppel. ‘In de schulden raken, dat kan iedereen overkomen’

Het was best spannend. „Hoe zouden ze reageren? Maar ze waren heel blij.” Petra van den Dolder is een van de mensen die een zomerpakket heeft overhandigd aan een gezin dat wel een steuntje in de rug kon gebruiken. Ze zou het zo weer doen.

In het zomerpakket zijn allerlei leuke dingen gestopt, zo laten Hanneke Schaab en Jikkie Koopman zien.

In het zomerpakket zijn allerlei leuke dingen gestopt, zo laten Hanneke Schaab en Jikkie Koopman zien. Foto: Daan Prest

De zomerpakkettenactie voor gezinnen in Meppel met weinig geld is een gezamenlijk initiatief van Stichting Present Meppel en Buurtgezinnen Meppel. Achterliggende gedachte van de actie is om kinderen die niet op vakantie kunnen, zo toch een zonnige start van de zomervakantie te kunnen geven.

Hulpverleners, scholen en maatschappelijke organisaties konden gezinnen aanmelden die het goed kunnen gebruiken. Tegelijkertijd konden groepen vanuit kerken en gezinnen zich opgeven om een zomerpakket samen te stellen. Petra van den Dolder motiveert: „Wij hebben zelf de middelen om op vakantie te gaan, maar zijn ons er heel bewust van dat er genoeg gezinnen zijn die deze mogelijkheid niet hebben. Die zelfs geen uitstapjes kunnen maken. Het is mooi dat wij op deze manier voor deze kinderen kunnen zijn. Voor onze kinderen, van 9 en 6, is dit een mooi leermoment: dat er kinderen zijn die niet ‘gewoon’ op vakantie kunnen.”

Ook leden van de Baptistengemeente besloten vlot om de actie te ondersteunen. Oog hebben voor de medemens, helpen en „het leven van andere mensen een beetje mooier maken” waren hierbij belangrijke motivaties. „De goede informatie hielp hierbij: voor wie is het en op welke wijze krijgt het inhoud”, vertelt Jikkie Koopman. Geld werd ingezameld, ideeën voor cadeaus geïnventariseerd en inkopen gedaan. Het resultaat: een prachtige cadeautas die feestelijk kon worden overhandigd.

Pakketten uitreiken

De actie bleek een gouden greep. Liefst 48 gezinnen kunnen blij worden gemaakt met een zomerpakket. Het uitreiken van de pakketten, door de vrijwilligers, is inmiddels gestart en nog in volle gang. „De reacties zijn heel positief, zowel van hulpverleners en samenstellers als van de ontvangers”, vertelt Evelien Visser, coördinator Stichting Present Meppel.

Ze is blij dat het initiatief zo is omarmd. „Stichting Present heeft eerder op kleine schaal een zomerpakkettenactie gehouden, zonder veel ruchtbaarheid; toen konden acht gezinnen een pakket in ontvangst nemen.” Samenwerken werkt, concludeert ook Geke Maes, coördinator Buurtgezinnen Meppel: „Present heeft veel vrijwilligers en Buurtgezinnen Meppel kent gezinnen en hulpverlening. Het vult elkaar mooi aan en je kunt elkaar versterken.” Evelien vult aan: „Hopelijk kunnen wij volgend jaar weer deze actie organiseren.”


Zelf samenstellen

Geen enkel pakket is gelijk. De mensen of groepen zijn namelijk vrij in hoe zij hun pakket willen invullen, al is deze wel afgestemd op het gezin. In de doos komen bijvoorbeeld spelletjes, speelgoed, tijdschriften, en tegoedbonnen voor ijsje of een dagje uit. De pakketten zijn aangevuld met gulle giften van Lions Club Meppel Reestdal, Luxor Theater Meppel, Drukkerijmuseum Meppel en Speel- en IJsboerderij de Drentse Koe, waardoor ieder gezin kan genieten van een leuk uitstapje. Ook de Arme Kant van Meppel, Welzijn Mensenwerk en lokale ondernemers hebben hun steentje bijgedragen.

Petra van den Dolder vertelt dat ze als gezin hebben nagedacht over wat ze in het pakket konden doen. „Speelgoed, een waardebon van de bakker en een dagje weg, er zit van alles in.” Op Marktplaats vonden ze nog goed speelgoed, wat er in kon. „Leuk dat anderen mensen ook meedenken met ons, en extra dingen gaven, waardoor de waarde van het pakket omhoog ging.” De jongste ging mee naar de overhandiging. „Spannend. Hoe zouden ze reageren? Maar ze waren heel blij en dankbaar.” Ze bleven nog even kletsen en spelen. Peinzend: „Eigenlijk komt het er op neer dat je zomaar in de schulden kunt raken, dat kan iedereen overkomen.”

„Wij kenden elkaar niet, dat is wat onwennig en toch ook wel mooi en bijzonder”, blikt Jikkie Koopman terug over de ontmoeting met het gezin. Zij mocht dit met nog een afgevaardigde van de Baptistengemeente doen. „Al pratende hebben wij iets van elkaars leven kunnen laten zien en delen. Het was plezierig. Voor mij een reden om nog eens langs te gaan om te horen hoe het nu met ze is, als zij dat op prijs stellen.”

Muzikaal afsluiten

Alle samenstellers en ontvangers krijgen aan het eind van de vakantie een zomerconcert aangeboden door de Kruiskerk band. Geke Maes: “Naast de 48 gezinnen die een pakket ontvangen, heeft de zomerpakkettenactie na een tijd van coronamaatregelen ook veel mensen in beweging gebracht. Deze actie heeft mensen met elkaar verbonden.”