‘Als de boeren wegvallen, is er ook geen brandweer meer’

Het brandweerkorps van de Wijk-Koekange bestaat voor meerdan de helft uit leden die agrarisch gerelateerd werk doen. Vandaar vanavond een statement. Artizzl Media / Peter Nefkens

De Wijk – Het brandweerkorps van de Wijk en Koekange heeft vanavond een statement afgegeven ter ondersteuning van de agrariërs. „Wij zijn onderdeel van de samenleving en horen bij Nederland. Als de boeren wegvallen, is er ook geen brandweer meer", stelt brandweerman annex melkveehouder Rudi Hooch Antink uit Koekange vast.

Van het korps de Wijk-Koekange hebben 11 van de 20 leden agrarisch gerelateerd werk. In totaal 9 van hen zijn daadwerkelijk boer. „Wij zorgen niet alleen voor voedsel, maar ook voor veiligheid", aldus Hooch Antink. Het is de agrarische brandweerlieden in het verkeerde keelgat geschoten dat de Veiligheidsregio Drenthe (VRD) demonstraties met tractoren in Drenthe verboden heeft. „Het zijn nota bene onze collega’s, want als brandweer zijn wij onderdeel van de VRD. Dat voelt een beetje raar en daarom willen wij als brandweerpost een statement maken."

Tweestrijd

Hooch Antink beseft net als de andere korpsleden dat het verbod van hogerhand is opgelegd. „De boodschap wordt verspreid onder al het brandweerpersoneel. Het hoofd van de brandweer bij de VRD in Assen zal in tweestrijd hebben gestaan." De Wijk-Koekange is niet het enige korps dat een statement maakte, want ook in bijvoorbeeld Tweede Exloërmond gebeurde dat. Daar is een nog groter percentage brandweerlieden ook werkzaam in de agrarische sector.

De agrarische brandweerlieden posteerden hun tractoren naast de brandweerwagens op het terrein van de kazerne op Noordwijk. Ook de niet-agrariërs stonden zij-aan-zij, zoveel mogelijk op anderhalve meter, van hun collega’s.