‘Celstraf voor nalatige moeder bij dood van baby Nieuwleusen’

De moeder van een 4 maanden oud kind uit Nieuwleusen had moeten ingrijpen toen ze haar dochter in hulpeloze toestand in de wieg trof. Door dat niet te doen, moet ze een jaar celstraf waarvan de helft voorwaardelijk krijgen, zo stelde de officier van justitie donderdag in de strafzaak in Zwolle.

Rechtbank in Zwolle.

Rechtbank in Zwolle. Foto: NDC nieuwsmedia

De 38-jarige moeder huilde hartstochtelijk na het aanhoren van de eis van de officier van justitie. ,,Mijn hoofd zit zo vol en ik ben zo moe. Ik wil naar haar toe’‘, zei ze over haar overleden kind. Net als haar toenmalige man wordt ze verdacht van betrokkenheid bij de dood van de baby van 4 maanden oud op 10 maart 2020.

Nadat de ouders het kind in de nachtelijke uren bij de huisartsenpost in Zwolle brachten, werd het meteen daarna per traumahelikopter naar het Universitair Medisch Centrum Groningen gevlogen. Een paar uur later overleed het kind daar, in de armen van haar moeder. Een forensisch arts ontdekte dat het letsel niet paste bij het verhaal van de ouders dat de moeder met het kind van de trap was gevallen. Het kind overleed aan de gevolgen van ernstig hersenletsel. Daarnaast had ze een hersenbloeding van twee weken oud en waren twaalf ribben en een onderarm gebroken. Een deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) kwam dergelijk heftig hersenletsel niet eerder tegen bij een baby.

Tegen vader is 12 jaar cel geëist voor doodslag

„Iemand heeft zijn of haar agressie botgevierd op het kleine lichaam van het kind”, zei de officier van justitie. Die iemand is de vader, zei de officier vorige week al in de strafzaak tegen de vader. Tegen hem is 12 jaar cel geëist voor doodslag.

De moeder wordt nalatigheid verweten. Ze liet haar baby opzettelijk in hulpeloze toestand achter, zei de officier van justitie. Dat haalt het Openbaar Ministerie onder meer uit gegevens van haar telefoon. Zeker drie kwartier voor het bellen van de huisartsenpost zocht de moeder naar diverse vormen van letsel bij een baby op haar telefoon. Al die tijd wist ze dat haar kind er ernstig aan toe was. Ze zocht op ‘hersenvliesontsteking’ en op ‘baby heeft gezicht gestoten in de box’. Het laatste dat ze opzocht op haar telefoon, was de val van een baby van vier maanden. Dat past bij het verhaal dat beide ouders verzonnen toen ze de huisarts belden. “Terwijl het kind hulpeloos in de wieg lag namen de ouders de tijd om een verhaal te verzinnen”, aldus de officier. De moeder hoorde het snikkend en hoofdschuddend aan.

“Stel je niet zo aan. Laat dat kind toch liggen”

De vrouw stelde dat ze bang was voor haar toenmalige man. Als het aan hem had gelegen, waren ze nooit met hun kind naar de huisarts gegaan, zei ze. “Stel je niet zo aan. Laat dat kind toch liggen”, zou hij vanuit bed gezegd hebben. Er is geen bewijs voor nalatigheid, stelde haar advocaat Dick Pieter Poppe. Pas toen haar kind op een rare manier begon te huilen, merkte ze dat er iets mis was. En toen ze het kind op haar kamer wilde verschonen en het licht aan knipte, zag ze het ernstige letsel en belde dus de huisartsenpost.

Het vonnis van de rechtbank volgt op 22 juli.