‘Corona de musical’ is in Koekange een film zonder zang

Koekange – Voor de kinderen van de groepen 8 van de basisscholen liep het afscheid van hun school anders dan gepland. Zo ook voor de 7 leerlingen van groep 8 van de christelijke basisschool Prins Johan Friso in Koekange. Voor de afsluiting van het schooljaar hadden de leerlingen sowieso al aangegeven onder geen beding een musical te willen zingen.

De opnames van de musical van de Prins Johan Frisoschool in vole gang.

De opnames van de musical van de Prins Johan Frisoschool in vole gang. Artizzl Media / Peter Nefkens

Corona leek ze helemaal te redden, maar er werd een bijzonder alternatief gevonden én er kwam hulp uit professionele hoek. De Palestijns-Syrische asielzoeker Mosa Mohammed, die een filmbedrijf had in Damascus, heeft sinds Pinksteren vele draai-uren gemaakt, gewapend met liefst drie camera’s en op verschillende locaties. Het resultaat is dinsdagavond voor ouders te bewonderen in dorpshuis De Schakel.

Scholen in de regio die geluk hadden, konden met hun musical terecht in theaters als schouwburg Ogterop in Meppel of De Tamboer in Hoogeveen, anderen besloten de musical met de camera op te nemen. Maar in Koekange hebben ze de 40-jarige Mosa, die in 2018 via Beirut en Frankrijk naar Nederland kwam en sindsdien in het asielzoekerscentrum van Rotterdam verblijft. Mosa heeft een relatie met Alien van Dijk uit Koekange, de dochter van juf Agré van Dijk van groep 8 dus.

Concentratie

De kinderen van groep 8 presenteren dinsdag dus hun eindmusical in een geheel ander jasje. Gekozen werd voor Corona de musical , maar deze vijf meiden en twee jongens brengen de liedjes ook gewoon als tekst. Donderdagmorgen werden de laatste opnames gemaakt in de school, waar de concentratie net heel lang meer vastgehouden kon worden. Mosa en Agré bleven er heel geduldig onder en stuurden de jeugd iets eerder voor een pauze het schoolplein op, zodat Mosa op zijn MacBook wat scènes kon laten zien. Bijvoorbeeld van de persconferentie van Rapende Rutte, Simon Slob en Bruno Bleek, waarbij met gebruikmaking van greenscreen professionele resultaten geboekt werden. De huiskamer van Agré kreeg tijdelijk het predicaat koninklijk en er werd her en der op locatie gefilmd. Ook de uitzending van het PJF Journaal ziet er vet uit. De zeven leerlingen hebben dus logischerwijs vele dubbelrollen.

Als regisseuse houdt Agré alles scherp in de gaten en probeert ze de jeugd tot grootse prestaties te motiveren. Mosa bevestigt dat dit geen makkelijke klus is. „We werken met kinderen zonder acteerervaring, dat is echt lastig. Ze zijn snel verveeld en je moet ze er steeds weer met een kwinkslag bijhouden. Dit is natuurlijk geen door een auditie geselecteerde groep", weet Mosa. „Maar ze leren hier ontzettend veel van, dit is een belangrijke ervaring voor de kinderen." Agré glimlacht: „En ze leren Engels, want Mosa spreekt vooral Engels, bovendien leert hij door met de jeugd bezig te zijn, ook de Nederlandse taal."

YouTube

Volgens de cineast zou het mooi zijn als de kinderen geïnspireerd raken door de camera. „Ze leren ook hoe je met een leuk idee een video voor YouTube kunt maken. Corona maakt het leven lastig, maar dan is dit mooi." Daar is Agré het helemaal mee eens: „Dit is een document dat je bewaart, een herinnering aan een hele bijzondere periode. Het mooie is ook dat we overal medewerking kregen om te filmen, zoals bij Coop Scherf, waar we na sluitingstijd terecht konden. Ze haalden het hele schap toiletpapier leeg, om een hamsterscène te kunnen filmen."

Mosa moet lachen. „Ongelooflijk dat het hamsteren van toiletpapier kennelijk belangrijker was dan eten. In een oorlogsgebied is eten het allerbelangrijkst, vooral brood. Je struinde de hele stad door op zoek naar een plek waar brood te krijgen was", spreekt Mosa uit ervaring. Nu, talloze opname- en montage-uren later, heeft groep 8 van de Prins Johan Frisoschool en document in handen. „Het is echt geweldig geworden, een topproduct", zegt Agré vol trots.

Peter Nefkens