‘Staphorster Stienen’ kunnen aan de slag

Erika Keizer van Stien in Staphorst. Streekredactie / Eelco Kuiken

Staphorst - Project Stien heeft 66 deelnemers. Allemaal amateurkunstenaars die zich de komende tijd gaan verdiepen in kunstenares Stien Eelsingh en zelf met een kunstwerk op de proppen komen.

Het is een ongekend succes voor restauranthouder Erika Keizer en haar chefkok Hermann Jakobs. Ze bedachten de kunstcompetitie in het kader van het 10-jarige bestaan van restaurant Stien in Staphorst.

Het duo kwam op het idee om mensen schilderijen of tekeningen te laten maken, geïnspireerd op het werk van Stien Eelsingh. „Niet overschilderen of een kopie, maar zelf een schilderij, aquarel of tekening maken met Stien Eelsingh in het achterhoofd. Pak haar stijl, pak haar ideeën en ga hiermee aan de slag.” Het lijkt op Project Rembrandt, zoals dat op tv te zien was.

Vernoemd

Restaurant Stien is vernoemd naar Stien Eelsingh, de schilderes die vanaf 1942 tot aan haar dood in 1964 aan de Oude Rijksweg woonde. De boerderij waar ze woonde en werkte, is nu restaurant Stien. Stien Eelsingh wordt gezien als een van de belangrijkste Overijsselse kunstenaars van de vorige eeuw. In 1942 besloot ze, na een lang verblijf in Amsterdam, in Staphorst te gaan wonen. Samen met echtgenoot Frank Frankot huurde ze een boerderij. In haar vroege periode schilderde ze figuratief, maar later expressionistisch met felle tinten.

De Staphorster werken van Stien Eelsingh gaan over emoties, die door kleurgebruik en compositie van het doek afspatten. Grof en fors geschilderd, met een krachtige voorstelling, een perfecte kleurbalans en dito compositie, dat is Stien Eelsingh ten voeten uit. Haar Staphorster werk is wereldberoemd. Tot aan haar dood bleef de kunstenares in Staphorst wonen en werken.

Inleveren werken

De inschrijving voor Project Stien sloot op 1 november. De organisatie geeft de deelnemers de tijd tot 24 januari 2020 om hun werken in te leveren. Wie het eerder af heeft of eerder in wil leveren, kan dat doen. Restaurant Stien heeft tot 1 november 2020 de ontvangstruimte van Museum Staphorst als expositieruimte tot zijn beschikking. Daar gaat het restaurant wisselend ingeleverde werken exposeren, evenals bij Restaurant Stien. Zodra de kunstenaar een op Stien Eelsingh geïnspireerd werk inlevert, kan dit tentoongesteld worden. De stemperiode van de publieks- en vakjury vindt na 24 januari 2020 plaats.

Vanaf nu kun mensen hun werk inleveren bij Museum Staphorst, tijdens openingstijden: woensdag tussen 13.00 uur tot 16.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.