Brandbrief aan de gemeente Dalfsen: ‘Woonbeleid slecht voor leefbaarheid’

Pleidooi voor betaalbare woningen in Dalfsen.

Pleidooi voor betaalbare woningen in Dalfsen. ANP

In een brandbrief aan de gemeente Dalfsen vraagt de stichting Betaalbaar Wonen Nieuwleusen meer betaalbare woningen voor jongeren in het dorp.

Voorzitter Arend Jan Schuurman stelt dat de gemeente geen goede kijk heeft op wat ‘betaalbaar’ is en in die zin een doodlopende weg is ingeslagen. Het beleid dat de gemeente voorstaat is slecht voor de leefbaarheid. ”Wij zijn het niet eens met de denkrichting van de gemeente, die een koopwoning van 300.000 euro of huur van 1000 euro per maand betaalbaar vindt. Voor veel jongeren is dat onbetaalbaar.”

De stichting vreest dat door dit beleid de jongeren wegtrekken en de leefbaarheid in Nieuwleusen en in de rest van de gemeente Dalfsen op het spel staat. Zij wil naast de nieuwbouwplannen die er in de gemeente zijn, dat de gemeente meer inzet op woonpotentieel bij bestaande bouw en een ruimhartig woningbeleid voor vrijkomende agrarische bebouwing. Ook valt er veel te winnen door het opsplitsen van grote woningen in kleinere eenheden, aldus de stichting. Ook meer flexwoningen en tiny houses op particuliere grond worden genoemd.