230 deelnemers melden zich bij fitheidstest in Diever. Zelfde project voor 60plussers gaat in Havelte van start

Zeer grote opkomst bij fitheidstest in Diever.

Zeer grote opkomst bij fitheidstest in Diever. Foto: Gemeente Westerveld

230 deelnemers van zestig jaar en ouder hebben zaterdag meegedaan aan een gratis fitheidstest in dorpshuis Hart van Diever.

Deze test is onderdeel van het project Sociaal Vitaal Diever e.o, een beweeg- en gezondheidsproject voor 60plussers uit Diever, Dieverbrug, Geeuwenbrug, Wapse, Wittelte, Zorgvlied, Wateren en Oude Willem die willen werken aan hun fitheid, gezondheid en sociaal welbevinden.

Wethouder Jacob Boonstra is enthousiast over de grote opkomst: „Dit laat zien dat er behoefte aan is.”

De deelnemers zijn aan diverse testen onderworpen. Het invullen van een vragenlijst over hun gezondheid, beweeggedrag en sociale contacten. Vervolgens werd de bloeddruk gemeten, de beenkracht, hand-oog coördinatie, het reactievermogen, lenigheid, balans, conditie en BMI (verhouding lengte/gewicht).

Aansluitend een adviesgesprek met advies over de testscores en de mogelijkheid om zich aan te melden bij nieuw of bestaand sport- en beweegaanbod of cursussen zoals valpreventie of mentale weerbaarheid.

Voorbereidingen voor Havelte

„Na het grote succes in Diever hopen we dit najaar te starten met de voorbereidingen van Sociaal Vitaal in Havelte e.o.”, zegt Ellis Manenschijn, beweegcoach van de gemeente Westerveld. „Gezond ouder worden en zelfstandig blijven is voor veel mensen steeds belangrijker. Door mee te doen aan de fitheidstest krijgen deelnemers inzicht in hoe ze ervoor staan en waar op het gebied van gezondheid, zowel fysiek als mentaal, aan gewerkt kan worden.”