Recreatieschap wil aanleg wandelknooppuntennetwerk Drenthe versnellen. Er wordt een aannemer in de arm genomen om de klus voor april 2024 te klaren

Ingeborg de Groot en Albert Broekman van het Recreatieschap Drenthe. Foto: Marcel Jurian de Jong

De aanleg van het wandelknooppuntennetwerk in Drenthe wordt versneld. Recreatieschap Drenthe schakelt een aannemer in om de klus rapper geklaard te krijgen.

Drenthe wil zichzelf, na het fietsen, meer promoten als wandelprovincie. Er is een netwerk met wandelknooppunten in de maak, zoals er ook één is met fietsknooppunten. Wandelaars kunnen aan de hand hiervan een eigen korte of lange route samenstellen of een bestaande route lopen met de knooppunten als leidraad.

Aan het wandelnetwerk wordt al jaren gewerkt. In 2016 is begonnen met een proef in Zuidwest-Drenthe. Daarna is het systeem verder uitgerold over Drenthe. Het streven was aanvankelijk om in 2021 klaar te zijn.

Dat is niet gelukt. Volgens Albert Broekman, hoofd routebureau bij het Recreatieschap Drenthe, is het proces bewerkelijk doordat Drenthe talrijke wandelpaden heeft en er veel overleggen nodig zijn met grondeigenaren.

Aannemer

Op dit moment is ongeveer een derde van de provincie voorzien van wandelknooppunten, paaltjes en borden. Voor de twee derde die nog rest, neemt het Recreatieschap een aannemer in de arm die is gespecialiseerd in de aanleg van wandelroutes.

„Op dit moment zijn we bezig in Coevorden. Eind dit jaar ronden we dat af”, zegt Albert Broekman, hoofd routebureau bij het Recreatieschap. „Vervolgens komt er een aannemer die in januari verder gaat met Meppel. Tot nu toe deden wij de aanleg in eigen beheer en gebeurde het plaatsen van de paaltjes en borden door één persoon. Het voordeel van een aannemer is dat hij meerdere groepen mensen tegelijk aan het werk kan zetten.”

Niet duurder

Duurder wordt de klus er volgens hem niet van. In totaal kost het wandelnetwerk zo’n 2 tot 2,5 miljoen euro. Aan wat er nu nog moet worden gedaan, hangt een prijskaartje van 1,4 miljoen euro. De provincie heeft de helft toegezegd, de gemeenten hoesten de andere helft op.

Broekman verwacht dat het wandelknooppuntennetwerk er met de hulp van de aannemer uiterlijk 1 april 2024 ligt. Volgens hem is Drenthe daarmee de laatste provincie van Nederland die de boel klaar heeft en is het landelijke netwerk dan rond.

„Met dit netwerk wordt Drenthe toegankelijker voor wandelaars”, zegt Ingeborg de Groot, beleidsadviseur bij het Recreatieschap Drenthe. „Na dé fietsprovincie van Nederland willen we ook dé wandelprovincie van Nederland zijn. Het past ook perfect bij het OER-verhaal van Drenthe. De OER-provincie kun je perfect al wandelend ontdekken.”

Nieuws

menu