Ab Goutbeek ontvangt Penning van Verdienste van de gemeente Dalfsen

Ab Goutbeek ontvangt Penning van Verdienste van de gemeente Dalfsen Foto: Frank Brinkman

Ab Goutbeek heeft maandag uit handen van burgemeester Erica van Lente de penning van verdienste van de gemeente Dalfsen ontvangen. Goutbeek heeft als amateur archeoloog en amateur cultuurhistoricus veel voor de Dalfser gemeenschap betekend.

Hij nam de onderscheiding in ontvangst tijdens zijn afscheid als bestuurslid van de Historische Kring Dalfsen, waar hij vanaf de oprichting in 1988 actief is geweest.

Ab Goutbeek wordt ook wel omschreven als ‘wandelend geschiedenisboek’ door al zijn kennis over de geschiedenis van met name de Overijsselse Vechtstreek.

Burgemeester Erica van Lente stelde tijdens de uitreiking van de penning: ‘De verhalen van Ab Goutbeek hebben indruk gemaakt op veel inwoners van Dalfsen en het Vechtdal. Door te spreken over de bijzondere geschiedenis van ons gebied heeft hij Dalfsen positief op de kaart gezet. Daarvoor zijn wij hem heel dankbaar.

Een verhaal dat blijft hangen

Een verhaal over vroeger vertellen zodat het blijft hangen en een brug bouwen door kennis uit de wetenschap te vertalen naar een verhaal dat iedereen begrijpt, dat is waar Ab Goutbeek goed in is. Zo legde hij tijdens de opgravingen in Oosterdalfsen aan inwoners uit waarom de vondsten uit de tijd van de Trechterbekercultuur zo belangrijk waren. Ook deelde hij zijn kennis met de gemeenschap door zijn vele lezingen en publicaties.

Andere onderscheidingen

In het jaar 2000 werd de heer Goutbeek benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor onder andere zijn inzet in het delen van zijn wetenschappelijke kennis. In 2019 ontving hij de zeldzame Zilveren Anjer van het Prins Bernhard cultuurfonds. Deze onderscheiding wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of de natuur in Nederland.

Nieuws

menu