Achter de schermen van het corso in Sint Jansklooster wordt maandenlang gewerkt: ‘Wij regelen de randvoorwaarden voor het corso’

Cor Rook van de corsocommissie in Sint Jansklooster. Aangeleverde foto

Maandenlang wordt er aan de corsowagens gewerkt en op 19 augustus is dan het moment dat ze alle veertien aan het grote publiek worden getoond. Daaromheen is in de maanden vooraf al veel geregeld. Er zijn parkeerplaatsen, bewegwijzering, catering, jury en vrijwilligers nodig voor het evenement. Daar is de corsocommissie voor.

Cor Rook is het aanspreekpunt en is zelf onderdeel van het facilitaire deel van de corsocommissie. Hij wordt daarin bijgestaan door Harm-Jan Spans, Karl ten Napel en Julian Wibier. Hoege Heetebrij is de voorzitter, Trijntje Nijkamp begeleidt de jury, Aline Mooiweer is de secretaresse en Aniek Ziel en Kirsten Lassche zorgen voor de vrijwilligers.

De randvoorwaarden

De corsocommissie is verantwoordelijk voor een groot aantal zaken. „Eigenlijk alles wat je ziet, afgezien van de wagens. Tribunes, parkeerplaatsen, hekken, wc’s, bewegwijzering, catering, verlengkabels, geluidsinstallaties, juryleden en vrijwilligers en wat er voor hun verder nog nodig is. Je kan het wel een beetje zo zien: wij regelen de randvoorwaarden voor het corso”, legt Cor Rook uit.

Draaiboek

Het corso wordt al heel lang georganiseerd. Er is in die jaren een draaiboek ontstaan waar de corsocommissie gretig gebruik van maakt. „Daar staat gewoon alles in. Hoeveel spullen, mensen en materialen je waar nodig hebt”, licht Rook toe. „Alles regelen is zeker veel werk. Maar als je het draaiboek volgt, is het goed. Er zijn veel dingen die makkelijk vergeten kunnen worden. Het draaiboek voorziet de corsocommissie dan van een handig geheugensteuntje.”

Heel veel regelen

Voor de leden van de commissie betekent het corso regelen, regelen en nog eens regelen, vertelt Cor Rook. „Je hebt veel contact met mensen en je belt en mailt veel. Uiteindelijk zijn wij er verantwoordelijk voor dat alles klaar staat en geregeld is.” Daarvoor wordt ook de hulp ingeschakeld van anderen, zoals bijvoorbeeld voor de tribune legt Rook uit. „Daar huren wij iemand voor in. Het enige wat wij doen, is de plek en hoogte aangeven. Verder hebben wij daar niks meer mee vandoen.”

Vaart erachter

Cor Rook is eigenlijk iedere dag wel even met het corso bezig. „Een mailtje, een belletje, iets bestellen of even wat uitzoeken. Het is heel verschillend, maar je bent er inderdaad altijd wel even mee bezig. En dat moet ook, want je zit vaak al heel snel een paar weken voor het corso.” In de aanloop naar het corso komt het regelmatig voor dat er iets veranderd aan de plannen. „Dan moet je even wat bijsturen, een bestelling veranderen of annuleren en eventueel op zoek naar wat anders.”

De opbouw

Het opbouwen van het terrein gebeurt in drie dagen, of tenminste, dat is het plan vertelt Rook. „Maandag beginnen we en dan hoop je woensdag klaar te zijn, maar het gebeurt nog wel eens dat het wat langer duurt. Vanaf maandag zitten de dagen in ieder geval rammetjevol. Om zeven uur staat de koffie klaar en vanaf dan ben je de hele dag dingen aan het verslepen, aansturen en verrijden. Door het hele dorp zet je wel wat neer.”

Digitalisering

Dit jaar zullen er geen kassa’s meer staan voor de ticketverkoop en het betalingssysteem gaat ook op de schop. „Tickets haal je nu online en die zullen worden gescand bij de ingangen. Ook het betalen tijdens corso gaat veranderen. Dat zal nu gebeuren met een app.” Cor Rook heeft zich verdiept in hoe het nieuwe digitale systeem werkt. „Nee, lastig is het niet hoor. Het is vooral logisch nadenken. Je hebt een telefoon, app en internet nodig. Het regelen kost even tijd, maar moeilijk? Nee, valt wel mee.”

Nieuws

menu