Aftellen met de Adventsboom bij Ontmoetingskerk Zuidwolde

Drukte bij de adventsboom in de Ontmoetingskerk van Zuidwolde. Eigen foto

Eén, twee, drie…ingespannen telt kleine David van 3,5 het rijtje autootjes wat voor hem staat. Bij zes kijkt hij trots de camera in. Het is één van de 27 bijdrages in de bijzondere ‘adventsboom’ die momenteel in de Ontmoetingskerk te Zuidwolde staat.

Het thema op weg naar kerst is dit jaar ‘Tel je mee?’ „Veel van ons leven wordt tegenwoordig in getallen en cijfers uitgedrukt: onze Cito-score, het aantal volgers of likes op social media, de coronacijfers en de groeicurves van onze economie. En toch kan veel mensen soms het gevoel bekruipen: Tel ik mee? Word ik gezien? Mag ik er zijn zoals ik ben in deze samenleving? Met mijn geaardheid, achtergrond, broze lichaam, eenzaamheid of levensovertuiging. Ieder mens telt mee, is de boodschap van Kerstmis, en dat wilden we concreet handen en voeten geven in onze kerk én het dorp”, vertellen Yvonne Kuijer en Betty Gras namens de Ontmoetingskerk.

Mooie ontmoetingen

„Want niet alleen als kerk vinden wij het belangrijk dat ieder mens meetelt; er zijn talloze organisaties en mensen in onze omgeving die zich op hun eigen manier inzetten en dat wilden we graag zichtbaar maken.” Het heeft tot nu toe geleid tot mooie ontmoetingen, gesprekken én bijdrages voor de adventskalender, in de vorm van een adventsboom. Iedere dag gaat er een luikje open in de kerk en via Facebook. Zo vertelt een gemeentelid over een vriendin, die letterlijk meetelde met de bestralingen die ze moest ondergaan, door haar elke dag een puzzelstukje op te sturen. Waringin, de begeleid wonen locatie in Zuidwolde, vroeg een bewoner een tekening te maken bij het thema. Een andere bewoner kwam dit naar de kerk brengen. Er werd daar gezellig even koffie gedronken.

Zonder voorwaarden

„Het zijn juist deze ‘kleine’ ontmoetingen die zo waardevol zijn en precies uitbeelden waar het thema van dit jaar over gaat”, aldus Betty Gras. „Dat iemand zomaar de kerk binnen kan stappen, zonder voorwaarden vooraf of consequenties daarna, maar als gastvrije plek waar je, hoe dan ook, mee telt. We zoeken als kerk altijd naar de verbinding met het dorp en dan het liefst met een positieve insteek.” „Het is mooi om te zien wat er allemaal naar ons toekomt. Ik word er blij van, zegt Yvonne Kuijer.

Tot en met 24 december is er iedere dag een nieuwe bijdrage. Aan de nieuwe burgemeester Inge van Nieuwenhuizen, de eer om het laatste luikje te openen. Tot en met tweede kerstdag is de adventsboom fysiek te bewonderen in de Ontmoetingskerk, iedere dag open van 9.00 tot 17.00 uur.

Nieuws

Meest gelezen