Provincie bereikt alsnog akkoord met Urker bedrijven over financiering sluisverbreding Kornwerderzand

Het sluizencomplex bij Kornwerderzand.

De provincie Fryslân heeft alsnog een akkoord kunnen sluiten met het bedrijfsleven over de financiering van de verbreding van de sluis bij Kornwerderzand.

Dat meldt gedeputeerde Avine Fokkens (VVD). Ze is opgelucht dat met de acht tegenstribbelende Urker bedrijven overeenstemming is bereikt.

Fryslân financiert voor

Een groep van 35 bedrijven in het IJsselmeergebied (onder meer superjachtbouwer De Vries in Makkum) betaalt 26,5 miljoen euro mee aan de verbreding van de sluis bij Kornwerderzand van 14 naar 25 meter. De provincie Fryslân financiert dit bedrag voor en de bedrijven betalen dat terug met een tarief per doorvaart door het bredere sluiscomplex.

Vlak voor de ondertekening, medio vorige maand, dreigden acht Urker bedrijven echter af te haken. Vanwege de crisis in de visserij vonden de scheeps- en kotterbouwers het tarief te hoog.

Urker bedrijven besparen duizenden euro’s per jaar

Overeengekomen is dat het tarief voor de categorie schepen die nu met veel kunst- en vliegwerk de huidige sluis nog kunnen passeren, gelijk wordt aan de nu gemaakte kosten. ,,Dat scheelt de bedrijven vele duizenden euro’s per jaar, terwijl de gevolgen voor de provincie marginaal zijn”, aldus Fokkens.

De officiële ondertekening vindt binnen nu en een aantal weken plaats.

Nieuws

menu