'Altijd leuk om de verbazing van mensen te zien, als je vertelt hoe groot die zonnevlekken eigenlijk zijn' | Dagboek Jefta van Bekkum

Jefta van Bekkum. Foto: André Weima Fotografie

Inwoners van Meppel en de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Jefta van Bekkum uit Kerkenveld. Hij houdt sterrenkijkavonden en doet een opleiding verpleegkunde.

Zaterdag 16 april

Eergister heb ik een berichtje op facebook geplaatst, waar mensen werden uitgenodigd om langs te komen en naar hemellichamen te kijken door een telescoop. Vanavond zou extra leuk zijn, omdat er een volle maan is! Daarbij is de zonsondergang en maanopkomst op een redelijke tijd, dus kunnen kinderen ook nog komen.

Omdat ik wel wil dat alles tiptop in orde is, haal ik telescopen uit elkaar. Spiegels schoon maken, buis helemaal schoon. Daarna alles weer in elkaar, spiegels op elkaar afstellen en even testen.

Omdat het toch wel heerlijk weer is, gaan we nog even met de kinderen wandelen in nationaal park Dwingelderveld. Heerlijk de natuur bewonderen. Er is een kraanvogelpaartje aan het broeden. Daarom is de route halverwege een gedeelte afgesloten. Met een telelens heb ik ze op de foto kunnen zetten. Ook zet ik tijdens het lopen even alles op een rijtje voor mijzelf. Wat wil ik gaan vertellen. Hoe kan ik dat het beste gaan doen. In de natuur, in alle rust lukt dat het beste.

Bij thuiskomst alles in de auto laden, controleren of alles aanwezig is en na de afgesproken plek gaan.

Rond een uur of 8 komen de eerste mensen. Zonnefilters op de telescopen en kijken maar! Vooral op de randen zijn zonnevlekken te zien. Altijd leuk om de verbazing van mensen te zien, als je vertelt hoe groot die vlekken eigenlijk zijn.

Samen met een aantal kinderen de basisprincipes uitgelegd van wat er nou eigenlijk nodig is om een raket de ruimte in te krijgen. Daarna mogen ze het zelf proberen. Toch wel moeilijker dan gedacht, maar met een beetje hulp lukt het toch. Terug op aarde brengen ging niet helemaal volgens plan. We waren vergeten de onderste trede af te werpen. Resultaat? Raket is ontploft toen hij door de dikkere lagen van de atmosfeer ging. Gelukkig is het maar een spelletje.

Dan komt de maan op, Mooi rood, omdat hij nog laag staat. Maar langzaam zal ze steeds grijzer worden. We zoeken de landingsplaats van Apollo 11 op. Al zien we niets. Dat is echt te klein.

Zo is het al gauw tijd. Een leuke avond met ongeveer vijftien mensen. Nu gauw naar huis. En opwarmen. Want zonder zon is het ’s avonds nog wel wat frisjes.

Zondag 17 april

Uitslapen!! Heerlijk. Na een drukke avond is dat altijd fijn. Daarna met het gezin een fijn paasontbijt. Verder een wasje draaien, beetje huiswerk maken en verder leren voor een examen dat ik donderdag heb. Het onderwerp is wondzorg en infusen zetten. Pittig onderwerp maar dat hoort ook bij de opleiding verpleegkunde. In de avond nog even lekker een uurtje sterrenkijken gewoon met een verrekijker en een app die laat zien waar je sterrenclusters en sterrenstelsels kunt vinden. Even niet slepen met een telescoop. Heerlijk rustig. Gewoon kijken. Genieten van hoe alles er uit ziet. In de omgeving zijn er al een aantal paasvuren te zien. Zo is het al gauw weer tijd om naar huis te gaan. Morgen weer een nieuwe dag.

Maandag 18 april

Vroeg op vanmorgen. De hond had hoge nood, gauw uitlaten. Meteen even genieten van het mooie weer. Om 7 uur is het ook altijd nog lekker stil, behalve de vogels dan. Die maken een geluid van een jewelste. Heerlijk zo een half uurtje rondgelopen in het belevingsbos. De bonte specht die daar zit, laat goed van zich horen. Het getik gaat het hele bos door. Nog aan het zoeken geweest, maar helaas… niet gezien. Ach, het kan niet altijd meezitten.

Het is vandaag echt zo’n lui dagje. Lekker met de kinderen koekjes bakken. Lekker naar buiten, konijnenhok verschonen. Ach, met dit mooie weer is dat geen straf. De dag vliegt voorbij. Nog even een uurtje buiten foto’s maken. De zonsondergang mooi vast kunnen leggen.

Dinsdag 19 april

De dagen zijn weer normaal, de kinderen gaan weer vroeg op en moeten weer naar school. Zelf heb ik een avonddienst, dus ik breng de kinderen naar school. Daarna is het eten koken voor vanavond. Als dat in de oven staat nog maar even leren voor het examen. Ook moeten de dagelijkse huishoudelijke klusjes gedaan worden.

Om 13.30 richting Assen om te gaan werken. Het is druk. Maar het is fijn om weer bewoners te helpen. Om 23.00 uur weer vrij. Bij thuiskomst nog even een half uurtje zitten. Morgen weer vroeg dag.

Woensdag 20 april

Rond 7 uur begint de dag weer. Kinderen weer naar school, daarna weer aan de studie. Nog even een uurtje naar de zon kijken met de telescoop en de ochtend is weer voorbij. In de middag lekker met de kinderen bezig. Met mijn dochter naar paardrijden, daarna is het alweer etenstijd.

Zelf een keer door een telescoop kijken? Stuur dan een een berichtje, of kijk eens op www.facebook.com/jefta.vanbekkum

Nieuws

menu