Amazone Sofie van Aggelen uit Dieverbrug wil haar liefde voor endurance wijd verspreiden

Sofie van Aggelen tijdens de 160 kilometer-wedstrijd in Engeland, Euston Park met paard SanJuanQA. Foto: Gillian Wheeler

Onder de inwoners van de gemeente Westerveld bevindt zich een jonge en bevlogen endurance-amazone. De 26-jarige Sofie van Aggelen, sinds vijf jaar woonachtig op Dieverbrug, heeft vanaf haar zevende al liefde voor het paard. Zij wil haar liefde voor endurance graag overbrengen op andere paardenliefhebbers.

„Dit ontstond eigenlijk toen we in Abu Dhabi woonden, in verband met werk van mijn vader”, vertelt ze. Het gezin, bestaande uit vader Henk, moeder Matty, zoon Rens, dochter Sofie en zoon Mees, vertrok vanuit Den Helder naar dit land en heeft er twaalf jaar gewoond. Sofie was toen bijna twee jaar en daar is de liefde voor het paard en het endurancerijden ontstaan.

Ook hebben ze tussendoor drie jaar in Egypte gewoond. „Daar heb ik Aisha, de koningin van de stal, gekregen”, zegt ze trots. Eenmaal terug in Nederland, uiteraard werd Aisha meegenomen, werd ze opgeleid om wedstrijden te rijden. „Ik was te jong om hieraan deel te nemen, maar mocht wel meerijden om alles te verkennen en te leren.” Inmiddels is ze op internationaal niveau enduranceruiter in de paardensport en neemt met twee paarden succesvol deel aan meerdere endurancewedstrijden in het buitenland. In Nederland is dit een opkomende sport. De stal is inmiddels uitgebreid naar zes paarden, drie staan in de stallen op Dieverbrug en drie lopen in de boswei.

Uithoudingsproef

Een endurancewedstrijd wordt over lange afstand gereden, van 60 tot 160 kilometer, het is een uithoudingsproef voor ruiter en dier. Het dierenwelzijn weegt zwaar tijdens de wedstrijden, die bestaan uit diverse lussen. Na elke lus controleert een dierenarts het paard. Is de hartslag bijvoorbeeld 1 slag te hoog of te laag, of maken de darmen geen geluid, dan moet resoluut worden gestopt.

„Om een paard nog beter te leren kennen en door het contact met een goede vriendin die osteopaat is, heb ik de 2-jarige studie osteopathie opgepakt, die hoop ik in januari af te ronden”, aldus Sofie. „Dan wil ik mijn eigen bedrijf opstarten en daarvoor heb ik al enige belangstelling”, voegt ze er aan toe.

Verder is het de bedoeling van deze sportieve, charmante dame om voor belangstellenden een endurance-informatieavond te organiseren. Deze vindt plaats op donderdag 18 november om 19.30 uur bij De Jong diervoeders op de Wringen 20 te Dieverbrug. Opgave hiervoor kan bij [email protected] .

Nieuws

Meest gelezen