Annie van Gemert overhandigt eerste exemplaar van 'Kleurrijk Staphorst'

„Dit boek is een eerbetoon aan al die mensen in Staphorst die de traditie vasthouden.” Dat zei burgemeester Jan ten Kate zaterdagochtend bij de boekpresentatie van het fotoboek ‘Kleurrijk Staphorst’ van fotograaf Annie van Gemert.

Burgemeester Ten Kate bladert door het enorme boek.

Burgemeester Ten Kate bladert door het enorme boek. Foto: Frens Jansen

De fotograaf (62) die twee jaar lang in Staphorst rondliep om mensen en interieurs vast te leggen presenteerde zaterdagochtend bij boekhandel De Haan haar imposante fotoboek met 130 monumentale platen van Staphorster interieurs en mensen.

Twintig jaar eerder wilde Van Gemert al naar Staphorst komen, maar ze durfde niet. Iedereen zei namelijk tegen haar dat de mensen in Staphorst nogal stug waren. „Dat bleek helemaal niet te kloppen. Hier wonen open, lieve mensen zonder dubbele agenda. Ze kijken hier nog naar elkaar om.”

Een kleine dertig personen woonde de presentatie bij, die buiten plaatsvond. De groep bestond vooral uit mensen die ook geportretteerd zijn. In het boek staan ook de beeltenissen van vijf dominees uit Staphorst. Emeritus-predikant Jan Gerrit Zomer van de hervormde gemeente, die ook in het boek staat, was aanwezig. Hij sprak over Staphorst, dat helemaal niet zo gesloten is als iedereen denkt. „Ik had ook met die vooroordelen te maken toen ik hier zestien jaar geleden naartoe kwam.”

Subsidie

„We zijn een open samenleving”, aldus burgemeester Ten Kate. Van Gemert nodigde hem uit, hoewel ze tot twee keer toe nul op het rekest kreeg van de gemeente Staphorst toen ze om subsidie vroeg om haar boek uit te geven. „Dat was voordat deze burgemeester er zat”, zegt Van Gemert.

Via crowdfunding kreeg de Nijmeegse het toch voor elkaar om het geld bij elkaar te krijgen om het flink uit de kluiten gewassen boek uit te geven. Het is er nu. Kleurrijk Staphorst is te koop bij boekhandels in Staphorst en Museum Staphorst. Bestellen kan ook via www.annievangemert.com