Annie van Gemert presenteert haar kleurrijke fotoboek in Staphorst

Het fotoboek Kleurrijk Staphorst van fotografe Annie van Gemert wordt op zaterdagochtend 17 juli gepresenteerd in Staphorst. Dat gebeurt om 10.00 uur bij boekhandel De Haan. Burgemeester Jan ten Kate neemt, zoals het nu lijkt, het eerste exemplaar in ontvangst.

Een foto van Annie van Gemert. Het toont de vrijwel onbekende binnenwereld van de kleurrijke cultuur in Staphorst.

Een foto van Annie van Gemert. Het toont de vrijwel onbekende binnenwereld van de kleurrijke cultuur in Staphorst. Foto: Annie van Gemert

Het is de bedoeling dat alles buiten plaatsvindt, in verband met de corona. De cijfers gaan immers in rap tempo omhoog. Er is dan ook een klein publiek welkom.

Van Gemert (62) houdt van uniformiteit, gesloten werelden en van zaken die langzaam verdwijnen. Met haar boek over jongensachtige meisjes en meisjesachtige jongens won ze bijna de World Press Photo. Ze werd in 2010 tweede in de categorie portretten.

De Nijmeegse was twee jaar in Staphorst te vinden om te werken. Het leverde een monumentaal boek op met 130 foto’s. Annie van Gemert werkt aan documentaire-fotoprojecten, waarvan de foto’s in boekvorm gepubliceerd worden. Sinds 1990 heeft zij zich geprofileerd als fotografe met een interesse voor werelden die op het punt staan te verdwijnen en te veranderen. Het authentieke Staphorst is hier een mooi voorbeeld van. Via een crowdfundingsactie lukte het haar het boek uit te geven.