Antilope geeft Echten op droeve dag toch wat glans, dorp laat zich van zijn beste kant zien

Met het wagenspel van Mina Koes, de onthulling van een nieuw kunstwerk op de brink en een beleefwandeling liet Echten zich weer eens van zijn beste kant zien. Het overlijden van dorpsgenoot Matje Hummel, een dag eerder, wierp wel een schaduw over de activiteiten, maar in overleg met de familie werd besloten alles toch door te laten gaan. Het nieuwe kunstwerk gaf de dag toch nog ene beetje glans.

De fraaie roestvrijstalen antilope, gemaakt door Henk Hulzebos uit Pesse, waakt sinds zaterdag over het dorp Echten.

De fraaie roestvrijstalen antilope, gemaakt door Henk Hulzebos uit Pesse, waakt sinds zaterdag over het dorp Echten. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Zo’n 120 belangstellenden hadden zich op de strobalen gevleid om niets te hoeven missen van ‘De wraak van Mina Koes’, wie geen plek meer vond, kon gewoon achteraan van een afstandje toekijken hoe de acteurs en muzikanten er een waar spektakel van maakten. Veertig minuten, precies goed en een mooie opwarmer voor de eigenlijke openluchtvoorstelling van Mina Koes in augustus 2022, nadat deze reeks al twee keer door corona werd uitgesteld.

In Echten waren ze blij dat er weer eens wat georganiseerd kon worden. Geen Bellefair, dus dan maar wat anders verzinnen. Wat dat betreft kwam alles mooi samen met het wagenspel en de onthulling van een nieuw kunstwerk op de brink, ter vervanging van ‘Nienke’. Dat bronzen beeld van de hand van Charles Henri werd een jaar geleden van de sokkel getrokken en verdween spoorloos. Mede door de inbreng van Freek Berends, de eigenaar van ‘Nienke’, werd Henk Hulzebos uit Pesse benaderd om een nieuw beeld te maken.

Tuig van de richel

Nadat Freek samen met wethouder Hilda Mulder het lichtblauwe doek had verwijderd, was een glanzende antilope te bewonderen, met de blik gericht op de open ruimte. „We staan hier nu heel anders dan een jaar geleden, toen tuig van de richel het beeld ‘Nienke’ met grof geweld van de sokkel trok”, sprak de pottenbakker nog steeds getergd bij de onthulling. „Henk Hulzebos ken ik al wel zestig jaar, toen ik nog postbode was en Henk in Alteveer woonde. Ik kwam Henk later tegen in de pottenbakkerij, hij had schitterende beelden gemaakt. Hoe is het toch mogelijk dat hij van zulk moeilijk materiaal zulke mooie beelden kan maken”, vroeg Berends zich ooit af.

Dat vroegen de andere aanwezigen zich zaterdagmiddag ook af, toen ze de fraaie antilope van roestvrijstaal bewonderden. Een aanwinst voor het dorp Echten, eentje die minder geldelijke mogelijkheden biedt voor het door Berends genoemde ‘tuig van de richel’.

Beleefwandeltocht

Van kunst weer terug naar Mina Koes, want de beleefwandeltocht van zo’n drie kilometer door- en rond Echten stond ook in het teken van de dienstmeid, die in 1881 door Remmelt van der Hulst werd vermoord bij Het Zwarte Gat nabij Zuidwolde. Niet alleen kregen de vijf groepen wandelaars, waaronder bijzonder enthousiaste cliënten van Visio, de mooiste plekjes van Echten te zien, onderweg stonden lokale vertellers klaar om het treurige verhaal in eigen bewoordingen te vertellen, compleet gekleed in kleren van vroeger en in een ambiance met lichtjes, muziek, zang, vlaggetjes en flessen drank. Het was een bewijs dat een verhaal van 140 jaar geleden nu nog steeds mensen kan inspireren. Dat heeft Mina Koes, ondanks haar droeve einde, dan toch maar mooi voor elkaar gekregen.