Arnold Lassche uit Staphorst praat over zijn fascinatie voor vogels tijdens VerhalenCafé

Arnold Lassche uit Staphorst geeft een lezing over vogels en zijn fascinatie voor de gevleugelde dieren.

Arnold Lassche uit Staphorst geeft een lezing over vogels en zijn fascinatie voor de gevleugelde dieren. Foto: aangeleverd

Vogelaar Arnold Lassche uit Staphorst geeft tijdens het VerhalenCafé in Kulturhus de Spil in Nieuwleusen op woensdag 31 mei een lezing over zijn fascinatie voor vogels.

Zijn het de prachtige ogen met de geelgroene iris of de roep van de Steenuil in de schemering? Of is het soms de spanning bij het openen van de nestkast om te kijken of er ook dit jaar sprake is van een broedsel van deze prachtige uil? Of zijn het de fel blazende jonge kerkuilen of de luid roepende jonge torenvalken?

Tijdens de lezing van Lassche komen er nog veel meer vragen en ook die antwoorden die uitleggen waarom de vogelaar al vanaf zijn prille jeugd geboeid is door vogels. Sinds 1983 is hij al lid van de Natuurbeschermingsvereniging IJhorst-Staphorst e.o. en controleert hij nesten van roofvogels.

Nestkastjes

De passie voor kleine vogels blijkt ook uit het feit dat Lassche vanaf 1984 jaarlijks nestkastjes controleert in het Carstenbos in IJhorst. Een jaarlijks genieten van de eerste voorzichtige zang van de half april uit Afrika teruggekeerde Bont vliegenvanger. Het wonder van de vogeltrek. Sinds 2000 controleert Arnold samen met anderen nestkasten van steenuilen, kerkuilen en torenvalken in en rond Nieuwleusen.

Bezoekers horen verhalen over de (soms verborgen) natuurwaarden in de directe woonomgeving. De deuren op deze woensdagavond 31 mei gaan open om 19.30 uur, aanvang van de lezing is om 20.00 uur.