Art-to-Go in Ruinen gedijt goed in natuurlijke omgeving, oude werkschuur geeft een industriële sfeer

De derde editie van Art-to-Go in Ruinen valt goed in de smaak bij de liefhebbers van kunst. In de voormalige werkschuur van Staatsbosbeheer aan de Ruinerweg in de Boswachterij Staphorst is al veel publiek gekomen en zijn bovendien al de nodige kunstwerken verkocht.

Marijke van der Linden (l) en Annemiek Echten bij de ingang van de oude werkschuur van Staatsbosbeheer, nu dus even galerie.

Marijke van der Linden (l) en Annemiek Echten bij de ingang van de oude werkschuur van Staatsbosbeheer, nu dus even galerie. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Marijke van der Linden en Annemiek Echten stralen dan ook wanneer ze vertellen over hun kunstmanifestatie, vooral omdat corona vorig jaar roet in het eten gooide. „We hebben toen wel getwijfeld, maar achteraf was het maar goed dat we niets voorbereid hadden. Ook nu was het trouwens onzeker, maar kijk eens hoe groot de ruimte is die we mogen gebruiken”, verwijst Echten naar de oude werkschuur.

Dat is de kracht van het evenement: een expositie opbouwen op een locatie die leeg staat. Tot nu toe waren de expositieruimtes zeer gevarieerd. In 2018 was de raadszaal van het voormalige gemeentehuis de perfecte ruimte, midden in het dorp. Direct daarna werd de ruimte omgebouwd tot restaurant Het Wapen van Ruinen. Het smaakte naar meer en in 2019 vond Art-to-Go onderdak in het voormalige horecabedrijf De Jonge Geuze aan de Huttenweg, eigendom van Henri en Marion Storm. Keramiste Marion zit ook al van begin af aan in de organisatie, Hellen Paumen stapte er na twee edities uit, maar exposeert wel werk.

Om het hoekje gekeken

Met de schuur in het bos zijn de dames ook erg in hun nopjes. „Ik wandel altijd met de hond in het bos en drink dan koffie bij het Boshuys. Een keer stond de deur van de schuur open en heb ik eens even om het hoekje gekeken. Ik was wel benieuwd wat daar voor plannen mee waren”, vertelt Marijke. Ze kreeg te horen dat het een pannenkoekenrestaurant wordt, van de Hoogeveense ondernemer Richard Luppes. „Hij was heel enthousiast toen ik belde of we daar Art-to-Go mochten houden, de schuur wordt pas in het najaar verbouwd.”

Er werd hard gewerkt aan de inrichting, wat tot een haast industriële inrichting heeft geleid. „Dit is echt een superlocatie, het Boshuys en de expositie versterken elkaar goed, zo blijkt al sinds we begin van de maand open gingen”, weet Marijke.

Laagdrempelig maken

Art-to-Go ligt precies aan de toeristische route tussen Ruinen en Echten, wat de nodige toeristen naar binnen lokt. „Maar er zijn ook mensen die gericht komen, mensen bij wie Art-to-Go inmiddels in hun systeem zit”, glimlacht Annemiek. „Het is hartstikke leuk voor de exposanten dat er het nodige werk wordt verkocht. Dat is mooi, want wij willen het juist laagdrempelig maken; er is voor iedereen wel wat bij”, vult Marijke aan. „De kunst is ook betaalbaar”, benadrukt collega Annemiek. En klein, want een werk mag maximaal 40 bij 40 centimeter groot zijn, zodat het bij wijze van spreken zo in de fietstas mee kan worden genomen.

Diversiteit in de kunst

In totaal zijn er 32 exposanten, een aantal dat al eerder exposeerde, maar ook nieuwe kunstenaars en allemaal uit de eigen regio. „Aan het eind van het jaar kijken we al wat we allemaal bij elkaar hebben, of het aanbod wel divers genoeg is. Wij vinden diversiteit in de kunst belangrijk”, benadrukt Annemiek. Het is niet zo dat iedereen die zich kunstenaar noemt, ook kan exposeren bij Art-to-Go. Marijke kijkt ernstig: „Wij zijn best wel kritisch. Het moet kwaliteit, maar ook iets eigens hebben. Van die Dikke Dames vind je hier niet”, verwijst Marijke naar gangbare keramiek. „Daar is al zoveel van.”

Ofschoon editie drie nog gaande is, wordt alweer nagedacht over volgend jaar. „We hebben laatst een oproep op Facebook geplaatst en hadden zo tien reacties van kunstenaars. Daar zat ook iemand uit Enkhuizen bij, maar dat is niet echt onze regio”, lacht Annemiek. Het zegt wel iets over de status van Art-to-Go. Kunstenaars uit de eigen regio zorgen echter voor meer dynamiek, weet de organisatie.

Weer een buitenkans

Het wordt voor 2022 wellicht weer billenknijpen of er weer een mooie locatie beschikbaar komt. Ze maken zich er nog niet zo druk om, vaak komt met er wel weer een buitenkans voorbij. „We weten nooit precies waar we terecht komen, dat is eigenlijk wel leuk”, meent Annemiek.

Art-to-Go is tot en met 22 augustus geopend van vrijdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.